Business Internaţional

Bancherii de pe Wall Street au primit în avans stenogramele FED

Bancherii de pe Wall Street au primit în avans...

Autor: Ştefan Stan

12.04.2013, 15:03 662

Rezerva Federală a trimis accidental stenogramele din şedinţa din martie la 154 de persoane, cu o zi mai devreme, printre destinatari fiind şi angajaţi ai unora dintre cele mai mari bănci din lume, scrie CNN.

Deşi nu erau aşteptate veşti majore, totuşi stenogramele sunt documente cheie care pot face schimbări majore în pieţe. Jucătorii la bursă de pe Wall Street adesea cercezează foarte atent stenogramele pentru indicii legate de momentul când Banca Centrală îşi va retrage politica de cumpărare de obligaţiuni, sau când va creşte rata dobânzii. Din acest motiv, stenogramele sunt protejate cu grijă de către Banca Centrală şi eliberarea lor ar trebui executată cu atenţie.

Un purtător de cuvânt al FED ( Rezerva Federală) a declarat pentru CNNMoney că greşeala a fost în totalitate accidentală, fiind una umană, nu una tehnologică.

Cele 154 de persoane care au primit mai devreme stenogramele au inclus atât angajaţi ai Congresului, cât şi angajaţi la cele mai mari bănci din lume, precum Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Citigroup etc.

Pe lista de distribuţie au fost de asemenea şi angajaţi ai unor instituţii de comerţ, precum Asociaţia Americană a Bancherilor, Asociaţia Naţională a  Agenţilor Imobiliari sau Uniunea Naţională a Administraţiei de Credit.

Stenogramele au ajuns la destinatari cu o zi mai deverme, joi, puţin după ora 14, dar nimeni nu a raportat  Rezervei Federale primirea mai rapidă. FED a descoperit greşeala miercuri şi a decis să facă stenogramele publice în aceeaşi zi, la ora 9 dimineaţa.

În acest moment nu este clar dacă vreo tranzacţie a fost bazată pe eliberarea mai rapidă a stenogramelor, dar Rezerva Federală va conduce o anchetă asupra erorii.

Stenogramele conţiuneau foarte puţine informaţii despre politica FED, principalul subiect fiind părerea majorităţii membrilor FED că Banca Centrală ar trebui să cumpere în continuare active în valoare de 85 de miliarde de dolari pe lună, cel puţin până la jumătatea anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO