Business Internaţional

Bancherii isi unesc fortele la Davos pentru a se opune divizarii bancilor

25.01.2010, 23:10 35

Desi imaginea lor nu este una buna, iar opinia publica iiconsidera in continuare principalii vinovati pentru crizafinanciara mondiala, in special dupa ce anul trecut au primitsalarii si bonusuri in valoare de milioane de dolari, executiviidin sectorul bancar vor veni in numar mare la Davos, Elvetia. Aiciei vor putea lua pulsul mediului economic, vor purta discutii cucei mai importanti directori, cu reprezentantii organismelor dereglementare si cu liderii mondiali. Prezenta la intalnirea ce vaavea loc intr-o statiune de schi din Elvetia va fi pe de-o parte omutare strategica pentru consolidarea imaginii.

Bancherii mai au insa un motiv pentru a merge la forum. Ei vorincerca sa convinga organismele de reglementare sa nu implementezede o maniera stricta masurile cuprinse in planul lui Barack Obama,prin care se doreste limitarea activitatii pe bursa a bancilor si amarimii acestora.

Ei se vor opune divizarii institutiilor financiare masive si vorinsista asupra ideii ca autoritatile trebuie sa gaseasca o nouasolutie pentru problema institutiilor "prea mari pentru a seprabusi".

"Problema nu este ca institutiile sunt prea mari, ci ca acesteasi-au construit legaturi cu bataie lunga", a spus un bancher.Executivii spun ca ei vor incerca sa se impotriveasca reformelor,insa vor evita sa intre in lupta despre care a vorbit saptamanatrecuta Obama.

Invitati de seama, absenti putini

In acest an vor sosi la Davos reprezentantii celor mai maribanci, in numar de 235, cu 23% mai multi ca anul trecut. Robert E.Diamond, presedintele Barclays, si Vikram Pandit, directorulexecutiv al Citigroup, vor fi amandoi prezenti, desi anul trecut auales sa nu participe. Goldman Sachs Group trimite o delegatiealcatuita din cinci executivi, in frunte cu Gary Cohn, directoruloperational, in conditiile in care directorul executiv LloydBlankfein nu se afla pe lista invitatilor.

Anul trecut Bank of America nu a trimis niciun reprezentant.Acum, noul director executiv, Brian Moynihan, care in decembrierecunostea ca se simte intr-o anumita masura vinovat pentru crizafinanciara, va utiliza aceasta oportunitate pentru a face prima luicalatorie in Europa de la preluarea postului. Intalnirea de laDavos va fi doar punctul de plecare al calatoriei sale in Europa,unde va avea intalniri cu clienti, autoritati si angajati ai banciipe care o conduce.

Si-au mai confirmat participarea si John Mack, presedinteleMorgan Stanley, si Josef Ackermann, presedintele Deutsche Bank.Marele absent, alaturi de Blankfein, va fi James Dimon, directorulexecutiv al JPMorgan Chase.

Tabloul invitatilor va fi completat de aproximativ 30 depresedinti de state si premieri, alaturi de bancheri centrali siexecutivi. Alte nume mari vor fi miliardarul american de originemaghiara George Soros, laureatul premiului Nobel Joseph Stiglitz siNouriel Roubini, presedintele Roubini Global Economics. Cei trei seintorc la Davos cu vesti proaste. Ei, cu un optimism moderat, spunca procesul de revenire economica va fi mai lent decat se asteaptapietele financiare, iar evolutia pozitiva din ultimele zece luni depe burse s-ar putea incheia.

Soros a aprobat planul lui Obama, despre care a spus ca ar puteareforma bancile de pe Wall Street. "Daca legea intra in vigoare,era bancii Goldman Sachs pe care o stim noi acum se incheie", aspus el.

Alpii vs. Haiti

Intalnirea de la Davos a picat intr-un moment foarte prost, inconditiile in care bancile si firmele din sectorul financiar nu demult au anuntat bonusurile pe 2009 - compensatiile totale aleexecutivilor pentru anul trecut doar in Statele Unite ridicandu-sela aproximativ 150 mld. dolari. Mania publica se afla la cote faraprecedent, toata lumea, de la presedintele Barack Obama la editoriide tabloide, punand la zid bancherii. Mai mult, forumul de la Davossi problema bonusurilor sunt puse in umbra de situatia dinHaiti.

"Este o sabie cu doua taisuri", afirma Leslie Gaines-Ross,strateg la firma de relatii publice Weber Shandwick. "Davosreprezinta un forum foarte important, iar bancherii ar trebui sa iaparte la acest eveniment. Pentru omul de rand problema se puneastfel: Alpii versus Haiti."

Ce se discuta la Davos

  • Reglementarea sistemului financiar. Se va vorbi despremanagementul riscului si despre regandirea sistemului bancar.
  • Se va discuta despre problema bonusurilor acordate in sistemulbancar.
  • Se va incerca gasirea unei metode pentru constructia deinstitutii eficiente.
  • Se va discuta despre problemele economice si se vor cautasolutii pentru acestea.

Bancherii profita de lipsa lui Obama

Bancherii americani vor profita de lipsa presedintelui BarackObama de la Davos si vor incerca sa convinga autoritatile dinEuropa sa nu se alieze cu Casa Alba, care cere reglementareastricta a bancilor. Obama a inceput un adevarat razboi impotrivaWall Street-ului saptamana trecuta, atunci cand a anuntat ca vreasa sparga bancile prea mari, ajunse adevarate "supermarketurifinanciare", si sa reduca riscul pe care acestea si-l asuma. Dintreconsilierii economici importanti din echipa lui Obama va merge laDavos doar Lawrence Summers. Paul Volcker, artizanul planuluilansat de presedintele SUA, nu va fi prezent la reuniune. Chiardaca si Lloyd Blankfein (CEO al Goldman Sachs) si James Dimon(directorul executiv al JP Morgan), "piesele grele" ale WallStreet-ului, vor lipsi, restul armatei de bancheri vor lupta inculisele intalnirii din statiunea elvetiana in incercarea de aconvinge autoritatile din intreaga lume ca masurile pe care vrea sale ia Obama sunt prea dure. Un aliat nesperat al bancherilor laDavos va fi ministrul de finante britanic Alistair Darling, care adeclarat public ca se opune limitarii dimensiunilor creditorilor sisepararii diviziilor de investitii ale acestora de operatiunileclasice. Alexandru Matei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO