Business Internaţional

Băncile americane domină mai puternic ca niciodată lumea financiară

Băncile americane domină mai puternic ca niciodată...

Autor: Bogdan Cojocaru

28.01.2016, 00:02 1441
La opt ani de la marea criză financiară, grupurile bancare americane domină mai puternic ca niciodată lumea fi­nanciară. La baza puterii lor stau factori tehnici, politici, juridici şi mai presus de toate pragmatismul, scrie Les Echos.

Unul dintre multele semne ale dominaţiei: băncile americane de investiţii ocupă fără teamă de con­curenţă primele locuri în clasamentele mondiale de fuziuni şi achiziţii.

Băncile de pe Wall Street înre­gistrează şi profituri record. Este ade­vărat că aceste rezultate reflectă mai degrabă planurile de reducere a chel­tuielilor decât dezvoltarea afacerilor, dar sunt totuşi profituri.

În Europa, marile bănci precum Deutsche Bank se confruntă cu pierderi record. 

Pragmatismul băncilor americane s-a văzut clar în criză. În 2007-2008, numeroase instituţii bancare au tras obloanele. Fără să stea pe gânduri, sistemul bancar a profitat de situaţie pentru a se consolida.

Spre deosebire de ce s-a observat în Europa, furtuna financiară a permis naşterea unor noi imperii financiare pe celălalt mal al Atlanticului: în 2008 Bank of America a sărit să ia sub protecţia sa Merrill Lynch, iar JPMorgan Chase a cumpărat Bear Stearns la un preţ foarte bun.

Creşterea acestor giganţi nu a fost împiedicată de măsurile postcriză adoptate de autorităţile americane, printre care legea Dodd-Frank din 2010, menită, pe hârtie, să înăsprească regulile de solvabilitate pentru bănci şi să întărească puterea autorităţilor.

Băncile americane nu au fost slăbite de avalanşa  de amenzi cu care au fost pedepsite de autorităţi. Wall Street-ul a plătit până acum 180 de miliarde de dolari pentru a-şi spăla păcatele din timpul crizei financiare. Dovadă a puterii colosale a băncilor, aceste pedepse băneşti sunt de patru ori mai mici decât profiturile cumulate după 2007 (700 de miliarde de dolari).

Mai mult, statul american a salvat două dintre cele mai grele pietre de la fundaţia sistemului bancar: Freddie Mac şi Fannie Mae. Acestea,  aflate în pragul colapsului în timpul crizei, deţin jumătate din împrumuturile imobiliare acordate în SUA. Împrumuturi pe care ele le cumpără de la băncile comerciale pentru a le vinde investitorilor sub formă de instrumente financiare sofisticate.

Acest mecanism, cauza principală a crizei „subprimes“, a fost păstrat iar acum stabilizează finanţarea imobiliară din SUA.

De asemenea, ajutând băncile să-şi controleze dimensiunile balanţei de active şi pasive, Fannie şi Freddie le lau un avantaj suplimentar băncilor ame­ricane pe scena mondială a normelor de reglementare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO