Business Internaţional

Băncile austriece au nevoie de 10 miliarde de euro

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

21.04.2011, 23:36 112

Băncile austriece trebuie să-şi întărească bilan­ţurile pentru ase proteja de riscuri şi a se asigura că obţin cele mai favorabilefinanţări, a declarat Andreas Ittner, membru al conducerii bănciicentrale austriece, citat de agenţia de presă ThomsonReuters.
Cele mai mari şase bănci ale Austriei deţin mai puţin capital şi sebazează într-o mai mare măsură pe finanţare de tip wholesalecomparativ cu băncile rivale din Europa de Est şi trebuie să-şiîntărească protecţia împotriva riscurilor, a declarat Ittner.

Creditorii austrieci, printre care şi Erste Group şi RaiffeisenBank International, ambele prezente pe piaţa din România, au o ratăa capitalului de bază de 9,4%, comparativ cu o rată de 10,2% încazul a 15 bănci internaţionale active în regiune.
Băncile austriece au acordat împrumuturi echivalente cu 147% dinvaloarea depozitelor, comparativ cu 127% în cazul băncilor rivale,ceea ce înseamnă că primele trebuie să atragă finanţaresuplimentară de pe piaţă, a declarat Ittner.

În total, băncile austriece realizează 60% din profitul netconsolidat în Europa de Est, potrivit Bloomberg.
Profitul obţinut din Europa de Est a crescut rapid înainte decriză, iar Ittner a declarat că banca centrală nu mai doreşte caacest lucru să se repete. "Băncile nu ar trebui să revină lavechile modele de creştere, ci ar trebui să vizeze o nouănormalitate, sustenabilă", a arătat Ittner.

El a reiterat o estimare a băncii centrale, conform căreia băncileţării trebuie să atragă 10 miliarde de euro până în 2019 pentru arespecta cerinţa minimă de capital Tier 1 de 7% din active conformnoilor reguli Basel III şi să returneze ajutor de stat în valoarede 5,9 miliarde de euro.
Totuşi, conform lui Ittner, băncile sunt conştiente că au nevoie demai mult decât nivelurile minime de capital dacă vor să obţină celemai favorabile condiţii de finanţare.
"Toate băncile ştiu că dacă deţin doar nivelul minim nu vor aveaacces la finanţare ieftină", a declarat Ittner.

El a arătat că banca centrală austriacă nu va stabili în modoficial o limită superioară celei de la Basel, cum au făcutElveţia, Marea Britanie şi Suedia.
Ittner a refuzat să anticipeze dacă toate băncile austriece vortrece testele de stres europene ce urmează a fi desfăşurate înacest an.
Trei bănci austriece, Erste Group Bank, Raiffei­sen BankInternational şi Oesterreicische Volks­banken, vor fi testate înacest an.


Au o treime din sectorul bancar românesc

Băncile austriece deţin aproape o treime din activele sectoruluibancar românesc, BCR, grup controlat de Erste, fiind cea mai marebancă din România, cu active de 67,7 mld. lei (16,5 mld. euro) anultrecut. Al doilea grup austriac de pe piaţa locală este Raiffeisen,care are active în valoare de 21,7 mld. lei, adică 6,36% din total.Cea de-a treia bancă austriacă, Volksbank se află pe locul 8 întopul celor mai mari bănci din România, cu active în valoare de19,7 mld. lei.

BCR a reuşit să îşi majoreze cota de piaţă anul trecut până la19,8% de la 19% cu un an în urmă, în timp ce cota de piaţă aRaiffeisen a urcat de la 6,06% la 6,36%. Volksbank a pierdut teren,ajungând la o cotă de 5,78% de la 6,58%. Profitul net al BCR ascăzut anul trecut cu 46,7%, până la 465 mil. lei (113 mil. euro).Câştigurile Raiffeisen au fost de 269 mil. lei (65 mil. euro) dupăstandardele româneşti de contabilitate. Volksbank a avut o pierderebrută de 36 mil. euro.
Alexandru Matei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO