Business Internaţional

Bancile austriece, presate sa imprumute mai putin in valuta

22.03.2010, 23:00 16

Banca centrala din Austria preseaza institutiile de credit salimiteze imprumuturile in valuta de pe piata locala, considerand capreferinta populatiei pentru aceste produse reprezinta un riscpentru sistemul bancar.

"Banca centrala austriaca considera ca volumul creditelor invaluta reprezinta un risc sistemic, iar acest risc trebuie redus",a declarat seful autoritatii de supraveghere a sectorului financiarAndreas Ittner.

Austria este o "ciudatenie" pentru zona euro, avand in vedere cacirca 30% din imprumuturile acordate persoanelor fizice sunt invaluta, in special in franci elvetieni, dar si in yeni.

Autoritatea de supraveghere a solicitat bancilor sa-si asumeangajamentul de a renunta la acordarea de credite in valuta dupa cecolapsul bancii americane Lehman Brothers, in septembrie 2008, astarnit panica printre investitori. De atunci, proportia creditelornoi denominate in franci elvetieni si yeni acordate persoanelorfizice s-a redus la 8% din total.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO