Business Internaţional

Băncile britanice au majorat la 80 de ani vârsta maximă pentru ipotecare

Băncile britanice au majorat la 80 de ani vârsta...

Autor: CătăIina Apostoiu

09.05.2016, 00:04 850
La mai puţin de o săptămână după ce gigantul bancar Barclays a lansat creditul ipotecar fără avans, alte două bănci britanice au anunţat că vor majora limita superioară de vârstă pentru creditele acordate pentru achiziţionarea de locuinţe la 80 de ani, scrie CNBC.

Mulţi se tem că standardele de creditare din Marea Britanie devin din nou prea relaxate, condiţiile anunţate recent fiind comparate cu practicile riscante de creditare care au dus la izbucnirea crizei financiare mondiale din 2008.

Halifax şi Scottish Widows, ambele deţinute de Lloyds Banking Group, sunt cele două bănci care au anunţat majorarea limitei de vârstă la 80 de ani pentru a permite britanicilor să-şi achiziţioneze locuinţe la vârste mai înaintate.

În prezent, vârsta maximă pentru obţinerea unui credit ipotecar de la Scottish Widows sau Halifax este de 75 de ani. Sub noile condiţii, debitorii vor fi în continuare obligaţi să ofere dovezi ale venitului anticipat la vâsta de pensionare.

Pe lângă relaxarea condiţiilor de creditare, decizia reflectă creşterea speranţei de viaţă şi a perioadei active a britanicilor, guvernul britanic majorând treptat vârsta de pensionare.

„Sunt sigur că există motive bune pentru creditarea celor mai în vârstă având în vedere că oamenii vor munci până la o vârstă mai înaintată, dar băncile îşi asumă riscuri din ce în ce mai mari în prezent în ceea ce priveşte creditarea“, afirmă Samuel Tombs, economist la Pantheon Macroeconomics.

Aprobările de credite ipotecare sunt în creştere în Marea Britanie, în pofida unui mic declin în februarie, potrivit unui raport al Băncii Angliei din luna martie. În aceeaşi lună, Halifax a anunţat că din cauza nesiguranţei în creştere privitoare la economia britanică şi la rezultatul referendumului din iunie privitor la apartenenţa Marii Britanii la UE, piaţa ar putea înregistra o restrângere în viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO