Business Internaţional

Bancile din Statele Unite iti dau o umbrela cand este soare doar ca sa ti-o ia cand ploua

04.12.2008, 16:11 115

Avand in vedere ca pietele internationale si economia mondiala se confrunta cu o criza de proportii, bancile din Statele Unite ar trebui sa isi lase deoparte interesele proprii si sa majoreze numarul creditelor acordate, scrie International Herald Tribune.

La momentul in care programul de asistenta a institutiilor financiare cu probleme (TARP) pus la punct de Trezoreria SUA a finantat noua banci americane cu peste 125 de miliarde de dolari (97,8 mld. euro) din banii contribuabililor, se presupunea ca acestea vor incepe sa dea imprumuturi companiilor de mici dimensiuni, celor care doreau sa isi cumpere o locuinta si altor categorii pentru a mentine activitatea economica la un nivel ridicat.
In acea perioada, comitetul de conducere al bancii centrale a SUA (Fed) si alte trei agentii care se ocupa cu reglementarea politicilor in domeniu afirmau: "Agentiile se asteapta ca toate institutiile bancare sa isi indeplineasca rolul pe care il joaca in economie ca intermediari ai companiilor, consumatorilor si ai altor categorii catre obtinerea de credite".
Din pacate, indemnul celor de la Fed nu a fost completat si de o cerere imperativa din partea institutiei care sa convinga bancile sa acorde credite.
Atunci cand Trezoreria SUA a ales sa finanteze bancile cu miliarde de dolari din banii contribuabililor americani, nu a atasat alte parghii de actiune care sa convinga institutiile financiare sa creasca imprumuturile. Asa ca nu e deloc de mirare ca numarul creditelor a ramas in continuare foarte scazut.
Datele provenite de la persoanele fizice sau de la institutiile care au apelat la imprumuturi in Statele Unite indica un singur lucru. Acela ca institutiile financiare din ce in ce mai prudente cer chiar ca imprumuturile care nu inregistreaza probleme in ceea ce priveste rambursarea sa fie si ele returnate. Bancile si celelalte companii de servicii financiare isi reduc expunerile catre debitori si fac tot ce este posibil pentru a descuraja indatorarea.
O veche zicala despre bancheri spune ca obisnuiesc sa iti imprumute o umbrela atunci cand e soare doar pentru a ti-o cere inapoi exact atunci cand incepe sa ploua.
Majoritatea celor care fac imprumuturi si care se confrunta cu o astfel de atitudine din partea bancilor nu vor sa dezvaluie problemele cu care au de-a face ca sa nu isi inrautateasca situatia. Ca urmare raman anonimi, insa povestile lor sunt foarte asemanatoare.
Principala problema din sistemul financiar american este aceea ca daca guvernul Statelor Unite nu va face presiuni serioase asupra bancilor pentru a le convinge sa realizeze din nou imprumuturi, valoarea activelor folosite drept garantie pentru aceste credite va scadea din cauza faptului ca majoritatea institutiilor si persoanelor fizice care au apelat la credite vor fi fortate sa vanda.
"Orice modalitate posibila de control este aruncata in joc", a afirmat Robert Smith, presedintele Smith Affiliated Capital, o companie care se ocupa de managementul investitiilor.
"Firmele de brokeraj incearca sa controleze totul si la fel fac si bancile. In acelasi timp insa, nimeni nu investeste capital in niciun domeniu. Principalul scop al acestui joc, ca si tinta declarata a programului de asistenta financiara creat de Trezoreria SUA, era acela de a convinge bancile sa ofere credite. Oamenii de decizie pot controla aceste companii. De ce atunci institutiile financiare nu fac imprumuturi?", a mai spus Smith.
Seful unei companii de real estate din Texas, care a apelat la credite bancare detinand proprietati finantate de GE Capital, a afirmat ca banca a decis sa inaspreasca conditiile de creditare in ciuda faptului ca isi platise ratele la timp si ca activele sale prezentau riscuri scazute.
Dezvoltatorul imobiliar a declarat ca cei de la GE Capital i-au spus ca atunci cand va incepe sa aiba probleme in a-si plati creditul nu vor negocia in niciun caz o amanare. Compania de real estate va trebui fie sa plateasca imediat intreaga suma datorata, fie sa se confrunte cu inceperea procedurilor de declarare a falimentului.
In timp ce GE Capital se numara printre bancile care au ales sa joace extrem de dur cu unii dintre debitori, institutia financiara beneficiaza de fonduri din partea filialei Fed din New York, fapt care face ca operatiunile sale sa fie cu siguranta mai putin costisitoare.
Nu doar companiile inregistreaza probleme legate de credite, ci si oamenii obisnuiti, chiar si atunci cand vor pur si simplu sa verifice cati bani mai au in cont.
Pe 7 noiembrie, Citibank s-a alaturat unui grup de alte banci care au impus o noua taxa de 10 dolari pentru fiecare transfer de bani in contul curent al clientilor.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO