Business Internaţional

Băncile din SUA au plătit amenzi de 100 miliarde de dolari pentru declanşarea crizei financiare

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Daniela Stoican

27.03.2014, 00:03 568

Băncile cu operaţiuni în Statele Unite au plătit de la izbucnirea crizei amenzi de 100 miliarde de dolari în urma unor înţelegeri încheiate cu autorităţile americane pentru stingerea unor litigii legale, iar mai mult de jumătate din penalităţi au fost plătite în ultimul an, arată o analiză realizată de Financial Times.

Amenzile vin după schimbarea atitudinii la nivel politic faţă de bănci, administraţia Obama şi autorităţile de reglementare încercând prin anchete şi pedepse să schimbe percepţia că bancherii au scăpat basma curată şi nu au plătit suficient pentru rolul lor în declanşarea crizei financiare.

Cumulul pedepselor financiare date băncilor ar putea creşte şi mai mult având în vedere că grupul de lucru creat de preşedintele Barack Obama în 2012 pentru astfel de cazuri continuă investigaţiile.

Suma totală, care ia în calcul 200 de amenzi şi alte penalizări vizând abateri petrecute începând cu 2007, a ajuns la 99,5 miliarde de dolari după cea mai recentă înţelegere, de săptămâna trecută, dintre Credit Suisse şi agenţia federală care reglementează finanţarea imobiliară, în care banca elveţiană s-a angajat să plătească 885 milioane de dolari. Din suma totală, 15,5 miliarde au fost plătite de bănci străine. Peste 52 de miliarde de dolari au fost încasate doar în 2013.

Primele şase bănci ca mărime din SUA – JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Morgan Stanley şi Goldman Sachs – au avut câştiguri agregate de

76 miliarde dolari în 2013, aproape de vârful atins în 2006. Înţelegerile şi resti­tuirile variază de la un milion de dolari, la 13 miliarde de dolari, penalizare negociată de departamentul de justiţie cu JPMorgan Chase. Pedepsele pecuniare variază de la amenzi percepute de agenţii guvernamentale precum Comisia de Tranzacţionare a Contractelor la Termen pentru Mărfuri până la răscumpărări de ipoteci de la cele două firme de creditare ipotecară susţinute de guvernul american Fannie Mae şi Freddie Mac.

Casa Albă şi-a înăsprit retorica după 2012 în urma unor plângeri din partea Congresului american şi a susţinătorilor Partidului Democrat despre faptul că băncile mari nu au fost pedepsite suficient pentru rolul jucat în criza imobiliară „subprime“ în 2008, care a stat la baza recesiunii economice globale.

Cu ocazia testelor de stres de săptămâna trecută, banca centrală a SUA a descoperit că băncile ar trebui să pune deoparte încă 151 miliarde de dolari pentru acoperirea riscului operaţional, pentru răscumpărarea unor obligaţiuni pe bază de ipoteci care nu dau randament şi pentru scăderea valorii clădirilor pe care le deţin. Avocaţii consideră că suma se bazează în mare parte pe estimări de costuri juridice, sugerând astfel că Fed este îngrijorată că băncile şi-au subestimat expunerea litigioasă.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO