Business Internaţional

Băncile din Ungaria transferă în factura clienţilor noile taxe fiscale impuse de guvern. Comisioanele au crescut cu 30%

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Laura Andreea Dascălu

09.07.2013, 20:18 596

Comisioanele percepute de băncile din Ungaria în operaţiunile de retail au crescut cu 29% în luna mai, în ritm anualizat, iar costurile vor creşte în continuare, semn că instituţiile de credit compensează cu banii ceruţi clienţilor taxele impuse în sistemul bancar de guvernul condus de premierul Viktor Orban.

Noile măsuri fiscale au declanşat creşteri majore ale costurilor din sectorul de retail banking, scrie site-ul Portfolio.hu pe baza informaţiilor furnizate de Biroul Central de Statistică.

Serviciile financiare, aflate deja în topul creşterii taxelor în lunile ianuarie şi februarie, au devenit campioni veritabili ai inflaţiei după introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare în primăvară. Creşterea în ritm lunar a costului operaţiunilor de retail banking a fost de aproape 26%, atât în mai, cât şi în lunile martie şi aprilie.

Biroul Central de Statistică al Ungariei monitorizează un coş de consum ce include comisioanele lunare de administrare a con­tu­rilor, precum şi taxele de debit direct, de retragere de numerar şi de online banking, a de­clarat reprezentantul Statisticii pentru cotidianul Napi Gazdasag. Cele mai multe bănci au împo­vărat clienţii nu numai cu taxa pe tranzacţiile financiare în cazul retragerilor de numerar şi a transferurilor, ci au majorat şi comisioanele lu­nare de admi­nistrare a contului, a accentuat re­prezentantul.

Costurile ar putea creşte din nou în luna au­gust ca urmare a majorării taxelor pe tran­zacţiile financiare în conformitate cu cel de-al doilea pachet de măsuri de consolidare fiscală introdus de noul ministru al economiei Mihaly Varga. În plus, tot mai multe bănci au anunţat că inten­ţionează să pună capăt utilizării gratuite a car­durilor de credit pentru achiziţii şi că vor com­pensa costurile unei taxe bancare supli­mentare.

Până acum utilizarea cardului de credit la un punct de vânzare nu a făcut parte din coşul de consum, fiind catalogată drept o tranzacţie gratuită, însă probabil că această scutire va lua sfârşit în curând.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO