Business Internaţional

Băncile duc o luptă aprigă ca să câştige fiecare euro economisit de europeni

Băncile duc o luptă aprigă ca să câştige fiecare euro economisit de europeni

Autor: Alexandru Stefan Matei

23.11.2011, 13:41 2250

Lupta tot mai intensă pentru depozite dusă de băncile europene pun presiune asupra sectorului bancar al continentului, ameninţând să lase creditorii fără o sursă importantă de finanţare în condiţiile în care costurile de atragere a clienţilor creşte, scrie The Wall Street Journal.

Multe companii şi persoane fizice au retras miliarde de euro din bănci în ţările cu probleme precum Spania sau Italia în ultimele luni, conform datelor băncilor şi a unor cercetări.

Câteva bănci mari din cele două ţări au raportat recent declinuri procentuale de două cifre ale depozitelor companiilor şi a altor clienţi insitituţionali, deşi per ansamblu valoarea totală a depozitelor a scăzut cu o rată mai mică, situaţie explicată prin faptul că ponderea depozitelor persoanelor fizice este mai mare.

Depozitele din sistemul bancar spaniol au scăzut cu 48 de miliarde de euro, sau 2%, în trimestrul trei, conform datelor băncii centrale a Spaniei.

Scăderea depozitelor vine în condiţiile în care împrumuturile luate de băncile comerciale de la Banca Centrală Europeană au ajuns la un maxim al ultimilor doi ani ieri, instituţia alocând marţi 247,2 miliarde de euro în credite de şapte zile.

În acelaşi timp, băncile din Spania, Portugalia şi Italia se zbat să îşi păstreze actualii clienţi şi să atragă alţii noi acordând dobânzi foarte mari la depozite, ceea ce pentru bănci înseamnă că se finanţează la un cost mai mare.

În Italia, ratele medii ale dobânzilor au crescut constant în ultimul an. Acestea au ajuns la 2,6% în septembrie, valoare aproape dublă faţă de cea de la începutul anului. conform datelor băncii centrale a Italiei.

Mai mult, băncile devin din ce în ce mai creative atunci pentru a atrage noi clienţi. De exemplu, o mare bancă portugheză foloseşte imaginea fotbalistului Cristiano Ronaldo pentru a promova o dobândă de 4% pentru anumite depozite.

În trimestul trei depozitele a cinci din cele mai mari şase bănci din Spania au scăzut, acelaşi lucru întâmplându-se şi în cazul celor mai mari cinci bănci din Italia, conform unui studiu al Citigroup.

În unele cazuri, clienţii au lichidat depozitele pentru a cumpăra obligaţiuni ale aceleiaşi bănci pentru a profita de dobânzile mai mari.

În schimb, clienţii corporate, care pot cu uşurinţă să îşi mute numerarul de la o bancă internaţională la alta, au o politică mai agresivă de a-şi reduce depozitele avute la băncile din sudul Europei. Marile bănci spaniole şi italiene au raportat scăderi de cel puţin 10% a depozitelor corporate în trimestrul trei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO