Business Internaţional

Băncile europene care pun în pericol siguranţa financiară ar putea fi restructurate sau dezmembrate

Băncile europene care pun în pericol siguranţa financiară ar putea fi restructurate sau dezmembrate
07.06.2012, 00:02 579

Comisia Europeană a răspuns cerinţei Băncii Centrale Europene pentru o uniune bancară mai strânsă propunând reforme precum posi­bilitatea ca autorităţile fiecărui stat din UE să poată restructura sau dez­membra băncile care pun în pericol stabilitatea financiară a ţării.

"Pentru a ieşi din criză, a recâştiga încredere şi a reveni la creştere este vital să facem paşii decisivi pentru întărirea sistemului bancar şi să-l punem în folosul consumatorilor din economia reală", a declarat comisarul european pentru piaţa internă Michel Barnier (foto), citat de Thomson Reuters. Comisarul a avertizat că în prezent soarta finanţelor publice este legată prea mult de bănci.

Oficialul notează că una dintre soluţiile prin care se poate evita ca bailouturile băncilor să se axeze pe banii contribuabililor este ca auto­rităţile publice să primească puterea de a restructura sau dezmembra băncile ale căror falimente riscă să pună în pericol stabilitatea financiară.

"Băncile şi autorităţile va trebui să facă în avans planuri pentru a face faţă unor scenarii posibile de stres şi să reziste pe cont propriu problemelor. Dacă totuşi o bancă are probleme, autorităţile trebuie să poată acţiona lejer", a spus Barnier.

Posibilele intervenţii ar putea implica înlocuirea managerilor sau, în cazuri extreme, vânzarea băncii unui competitor sănătos.

Reformele prevăd, de asemenea, stabilirea unor fonduri naţionale, deci noneuropene, prin care să fie sprijinite băncile, scrie Le Monde. Fondurile ar urma să fie finanţate de chiar sectorul bancar, prin intermediul unei parti­cipaţii obligatorii de circa 1% din de­pozite. De asemenea, un stat va fi obligat să-şi pună fondurile la dispoziţia altei ţări dacă aceasta va avea nevoie.

"Natura activităţilor bancare şi complexitatea acestora fac foarte dificilă lăsarea unei bănci să fali­menteze. Ideea este ca populaţia să nu mai fie pusă în prima linie. Trebuie să dispară garanţia implicită de care beneficiază marile instituţii bancare, care pot fi tentate să facă nereguli", a mai spus Barnier.

Le Monde notează că propunerile va trebui adoptate de parlamentele europene şi nu vor putea intra în vigoare mai devreme de 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO