Business Internaţional

Băncile europene se pregătesc pentru cea mai mare vânzare de active din istorie: 3.000 de mld. euro

Băncile europene se pregătesc pentru cea mai mare vânzare de active din istorie: 3.000 de miliarde de euro

Autor: Marius Oncu

14.11.2011, 10:26 2130

Băncile din Europa ar putea vinde active în valoare totală de până la 3.000 de miliarde de euro pentru a-şi consolida capitalul, lăsând un gol în sectorul financiar pe care bănci nipone, instituţii de credit islamice şi fonduri de pensii se înghesuie să-l acopere, potrivit Reuters.

Cele mai mari schimbări vor avea loc în domenii precum finanţarea de proiecte, transporturi navale, aviaţie şi infrastructură, întrucât băncile îşi reduc activele ponderate la risc şi regândesc relaţiile cu clienţii.

Autorităţile de reglementare bancară din Europa au crescut presiunea asupra băncilor pentru îmbunătăţirea ratei de adecvare a capitalului. Băncile îşi pot consolida capitalul prin obţinerea de noi fonduri sau prin reducerea activelor.

Astfel, o bancă cu active de 250 de miliarde de euro care vrea să-şi crească rata de adecvare a capitalului de la 7% la 9% trebuie să obţină capital suplimentar de 5 miliarde de euro sau să vândă active de 50 de miliarde de euro. Având în vedere preţurile scăzute ale acţiunilor din această perioadă, există puţin interes pentru atragerea de capital prin vânzarea de titluri.

"Am putea înregistra o reducere de 1.000-3.000 miliarde de euro, în contextul vânzării de active de către bănci", a spus Simon Samuels, analist la Barclays Capital.

Băncile din zona euro deţin active de 6.000 de miliarde de dolari în afara uniunii monetare, inclusiv 1.800 de miliarde de dolari în SUA şi 1.000 de miliarde în Europa de Est, potrivit analiştilor băncii nipone Nomura. Astfel, băncile spaniole ar putea reduce activităţile din Brazilia şi Mexic, în timp ce instituţiile de credit din Germania, Franţa şi Italia s-ar putea retrage din Europa de Est.

Băncile franceze BNP Paribas şi Societe Generale îşi reduc deja agresiv expunerea pe companiile din Rusia. Împrumuturile nu au probleme, dar sunt vândute la preţuri de 90-95 cenţi pe dolar, potrivit unui bancher citat de Reuters. Unele fonduri de hedging cumpără astfel de portofolii de împrumuturi, în timp ce unele companii din Rusia îşi răscumpără datoriile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO