Business Internaţional

“Băncile europene se retrag din Est”. Braşovul, dat exemplu de The Wall Street Journal pentru a arăta dominaţia băncilor occidentale în regiune

“Băncile europene se retrag din Est”. Braşovul, dat exemplu de The Wall Street Journal pentru a arăta dominaţia băncilor occidentale în regiune

Letonii s-au îngrămădit să îşi retragă banii din bănci din cauza unor zvonuri de pe internet

Autor: Alexandru Matei

13.12.2011, 11:15 8266

Zeci de bănci din zona euro s-au grăbit să intre pe piaţa din Estul Europei în ultimii ani sperând să beneficieze de creşterea rapidă a economiilor din regiune. Din cauza crizei de pe continent procesul s-a inversat, scrie cotidianul de business The Wall Street Journal.

Băncile încep să se retragă din regiune sau să îşi limiteze drastic activitatea în încercarea de a-şi conserva resursele limitate pe fondul presiunilor venite din partea autorităţilor naţionale de a se concentra asupra pieţelor-mamă. Acest exod ridică temeri că economiile Europei de Est, care până acum au rezistat destul de bine în faţa crizei din vestul continentului, ar putea cădea victime ale recesiunii.

"Asta înseamnă că cel puţin creşterea creditului în Europa de Est va rămâne foarte slabă", este de părere Neil Shearing, economist pentru pieţe emergente la Capital Economics din Londra. "Dar cred că există un risc major şi subapreciat de a se isca o nouă criză a creditului".

Printre exemplele recente: În Polonia şi Turcia, unele dintre pieţele favorite ale băncilor vestice, cel puţin şapte bănci şi-au vândut sau încearcă să îşi vândă subsidiarele pentru a face rost de lichidităţi. Potenţialii cumpărători sunt puţini la număr.
Două dintre cele mai mari bănci europene, Commerzbank din Germania şi UniCredit din Italia, au anunţat planuri de a-şi restrânge activitatea în unele ţări din Europa de Est care înainte erau pe locuri fruntaşe pe lista de priorităţi. Ambele bănci trebuie să strângă miliarde de euro până în iunie.

Situaţia îi nelinişteşte pe clienţi. În Letonia în week-end, ca urmare a unor zvonuri de pe internet cu privire la sănătatea băncilor suedeze, care deţin 40% din sistemul bancar, clienţii şi-au retras milioane de euro din bănci precum Swedbank sau SEB. Până duminică seară, aproape o treime din bancomatele Swedbank erau goale. Purtătorii de cuvânt ai băncii au declarat că zvonurile sunt false şi că retragerile de bani nu au afectat situaţia instituţiei. Până luni după-amiază situaţia s-a normalizat, retragerile scăzând în intensitate.

Până recent, intrarea băncilor în Europa de Est a fost de bun augur pentru economiile locale. Creditele se acordau uşor, iar unele bănci s-au implicat în proiecte civice precum sponsorizarea de programe gratuite de închirieri de biciclete.

Unele locuri "mustesc" de sucursalele marilor bănci. În Braşov, un oraş din Transilvania cu 300.000 de locuitori, sucursalele a cel puţin 12 bănci străine, majoritate din zona euro, sunt la fiecare colţ. În Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Polonia, România şi Serbia cel puţin 20% din activele totale ale sistemului bancar sunt deţinute de creditori cu sediul în Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia sau Spania, ţările din zona euro care au cele mai mari probleme.

Când au apărut primele probleme ale sectorului bancar, instituţiile au promis că nu vor renunţa la activele de preţ din Europa de Est. Dar discursul s-a schimbat acum. Băncile din Belgia, Germania, Grecia, Irlanda, Italia şi Portugalia au început să îşi vândă activele din regiune, sperând să atragă atenţia băncilor sănătoase. Dar cererea a fost anemică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO