Business Internaţional

Băncile greceşti sângerează 300 milioane euro pe zi

Foto: AP

Foto: AP

Autor: Bogdan Cojocaru

28.05.2015, 00:04 1154

Hemoragia de capital a băncilor greceşti, care supravieţuiesc doar datorită banilor primiţi de la Banca Centrală Europeană, este de nestăvilit. În ultima perioadă, retragerile de depozite au ajuns la 300 milioane de euro pe zi, scrie Kathimerini, care citează surse din mediul bancar.

Retragerile de depozite din băncile greceşti au crescut de la 1,9 miliarde de euro în martie la 5 miliarde de euro în aprilie, potrivit altor bancheri, citaţi de Reuters.

În ultima vreme presa şi oficiali eleni au vehiculat ideea introducerii de controale ale mişcării capitalului şi restricţii la retragerile din bănci, măsuri care atunci când au fost luate, în premieră pentru zona euro, de Cipru i-au determinat pe unii analişti să spună că statul insular nu mai face parte, de facto, din uniunea monetară. Aceasta deoarece un euro are altă valoare în Cipru faţă de restul ţărilor din zona euro.

„Ultima săptămână din mai a fost mai dificilă faţă de cele anterioare din aceeaşi lună, cu retrageri zilnice de 200-300 de euro pe zi în ultimele zile“, a afirmat un reprezentant al unei bănci greceşti. Datele oficiale despre depozite pentru aprilie vor fi publicate astăzi de banca centrală.

Speculaţiile despre introducerea de restricţii ale mişcării capitalului au reapărut la suprafaţă după ce un parlamentar de top din opoziţia conservatoare a afirmat că este îngrijiorat de perspectiva unui default al Greciei luna viitoare pe o datorie către FMI din cauza blocajului negocierilor dintre Atena şi creditorii internaţionali.

Băncile greceşti, dintre care National Bank of Greece, prin Banca Românească, Eurobank, prin Bancpost, Piraeus şi Alpha Bank sunt prezente în România, au pierdut depozite de 12,2 miliarde euro în ianuarie şi de 7,6 miliarde euro în februarie. BCE le-a dat ieri o lovitură neridicând limita finanţării de urgenţă destinate lor, notează Reuters, care citează surse apropiate situaţiei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO