Business Internaţional

Băncile încearcă să obţină un acord special în negocierile Brexitului

Băncile încearcă să obţină un acord special în...

Autor: Ştefan Stan

05.10.2016, 10:05 21430

Ieşirea Marii Britanii din piaţa comună europeană ar putea costa băncile şi business-urile associate din UK aproximativ 40 de miliarde de lire (51 de miliarde de dolari), şubrezind un sector cheie din economie, potrivit unui raport, scrie Bloomberg.

Firmele din industria financiară cer din nou obţinerea unui stat special în cadrul negocierilor de Brexit cu Uniunea Europeană, după ce oficialii guvernamentali din Marea Britanie au indicat săptămâna aceasta că nu vor fi făcute favoruri.

Raportul, pregătit de grupul de lobby TheCityUk, avertizează că aproape 70.000 de job-uri şi 10 miliarde de lire din impozite sunt riscate în eventualitatea unui Brexit dur, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Premierul Theresa May a eliminate posibilitatea prioritizării protecţiei băncii în discuţiile pentru Brexit şi a refuzat cererea lor pentru un accord care să le ajute în mod special cu tranziţia din blocul comunitar.

Executivii din industria financiar-bancară au ameninţat că îşi vor muta business-urile în afara Marii Britanii dacă Regatul Unit nu va reuşi să obţină un acord care să le permită furnizarea de servicii clienţilor europeni direct din Londra.

Guvernele din UE s-au plans că planul premierul britanic Theresa May de a începe negocierile pentru Brexit din aprilie nu oferă destule detalii şi că nu va putea porni discuţiile informale pe care le doreşte înainte de acel termen, scrie Bloomberg.

May a declarat duminică pentru prima oară că va declanşa planul de doi ani de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană în primul trimestru din 2017 şi a declarat pentru BBC că prin acest anunţ speră că va ajuta ţările din UE să permit discuţii preliminare care să asigure o tranziţie uşoară.

Această cerere nu a fost primită bine pe continent, în condiţiile în care politicenii au reiterate că May trebuie să invoce Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care permit unei ţări să iase din UE, înainte de a începe orice negocieri. Investitorii se tem că există şanse ca ”divorţul” să fie o rupture mai violentă în loc de o despărţire uşoară.

"Nu vor fi negocieri fără notificare", a spus Raimundas Karoblis, vice-ministrul pentru afaceri externe al Lituaniei. Ministrul pentru integrare europeană al Suediei, Ann Linde, a spus că "nu vor fi negocieri naţionale, separate".

Ţările din Uniunea Europeană care nu şi-au exprimat încă direct refuzul pentru negocieri ar putea fi puse sub presiune să nu pornească discuţiile cu Marea Britanie, în condiţiile în care aceasta ar putea duce la tensiuni între cele 27 de state membre rămase în UE.

 

Lira sterlină a ajuns la minimul ultimilor 31 de ani, în condiţiile în care investitorii sunt îngrijoraţi cu privire la exitul Marii Britanii din Uniunea Europeană, după anunţul premierului Theresa May că ar demara procedurile în primul trimestru al anului viitor, scrie Bloomberg.

Lira sterlină a scăzut sub minimul de după Brexit, pierzând teren în raport cu 29 din cele 31 de valute importante. În prima zi a conferinţei anuale a partidului Conservator din Marea Britanie, May a promis să reducă imigraţia şi a stability data la care Marea Britanie ar urma să declanşeze Articolul 50, care porneşte un process de 2 ani de exit.

Lira sterlină a scăzut cu 0,5%, la 1,2777 dolari/liră în Londra, şi a atins chiar şi 1,2770 dolari/liră, cel mai scăzut nivel din 1985.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO