Business Internaţional

Băncile italiene nu-i îngrijorează doar pe investitori şi pe deponenţi, ci şi pe BCE

Carige şi Monte dei Paschi sunt singurele bănci italiene care au fost nevoite să strângă capital deoarece nu au trecut testele de stres ale BCE din 2014

Carige şi Monte dei Paschi sunt singurele bănci italiene care au fost nevoite să strângă capital deoarece nu au trecut testele de stres ale BCE din 2014

Autor: Bogdan Cojocaru

08.03.2016, 23:03 1578
Banca Centrală Europeană a hotă­rât că băncile italiene au nevoie de o atenţie mai specială, şi are motive serioase să fie îngrijorată.

BCE verifică zilnic nivelurile de lichiditate ale mai multor bănci italiene, printre care Banca Carige şi Monte dei Paschi di Siena, au declarat pentru Reuters surse apropiate situaţiei.

Banca Carige, o instituţie de credit veche de 500 de ani, a primit săptămâna trecută o scrisoare de la BCE în care i s-a cerut să vină cu un plan de afaceri nou. Se pare că BCE bombardează cu scrisori băncile italiene pentru a le convinge să strângă capital, să fuzioneze sau să-şi consolideze rezervele pentru a-şi mări şansele de supravieţuire, potrivit Bloomberg. Carige a anunţat că pierderile din 2015 sunt duble faţă de estimarea iniţială şi că anul trecut clienţii şi-au retras din depozite.

Presiunile băncii centrale ale zonei euro nu vin din senin, ci după ce eforturile precedente de a reforma sistemul au eşuat, mai ales în ceea ce priveşte băncile locale. Problemele sistemului bancar italian se împletesc strâns cu cele politice şi cu cele economice.

BCE a cerut băncii Popolare di Vicenza să strângă 1,8 mld. euro într-o scrisoare publicată tot săptămâna trecută.

După câteva zile, proprietarii au aprobat un plan pentru o ofertă publică iniţială de vânzare de acţiuni, măsură care are ca scop strângerea de fonduri.

Aceasta nu este prima dată când BCE îi cere să adune bani. Instituţia a descoperit că banca a dus la îndeplinire două cereri anterioare de majorare a capitalului împrumutând bani clienţilor pentru a-i ajuta să-i cumpere acţiunile. 

Monte dei Paschi pare să aibă probleme şi mai mari. Banca este singura din Italia care are o pondere mai mare a creditelor neperformante decât Carige. O serie de anchete şi pierderile provocate deţinătorilor de obligaţiuni au stricat tot ce au făcut BCE şi conducerea băncii pentru repararea ei. De când a strâns 8,7 miliarde de dolari prin două oferte de acţiuni din iunie 2014, valoarea de piaţă a Monte Paschi este în prezent mai mică de 30% din capitalul strâns.

Sistemul bancar italian este intoxicat cu credite neperformante. Cele mai mari cinci bănci au credite toxice de 120 de miliarde de euro. Sistemul are credite toxice de 360 de miliarde de euro. Îngrijorările de pe pieţe legate de viabilitatea şi profitabilitatea acestor bănci le-au trimis acţiunile abrupt în jos anul acesta.

Un trader a declarat pentru Reuters că deocamdată nu sunt semne de stres pentru băncile italiene pe piaţa pe care băncile se împrumută reciproc pe termen scurt.

Unele bănci s-au confruntat la sfârşitul anului trecut cu retrageri de depozite după ce clienţii s-au speriat de măsurile prin care guvernul a salvatd e la faliment, în noiembrie, patru instituţii de credit. Noile reguli UE de rezoluţie bancară impun pierderi acţionarilor băncilor şi deţinătorilor de obligaţiuni. Mulţi italieni şi-au investit economiile în astfel de titluri, încurajaţi chiar de bănci.

Carige şi Monte dei Paschi sunt singurele bănci italiene care au fost nevoite să strângă capital de pe pieţe deoarece nu au trecut testele de stres ale BCE din 2014.

O problemă foarte mare privind băncile italiene este că acestea sunt creditori importanţi ai guvernului. Iar Italia este una dintre cele mai îndatorate state de pe glob, notează pe un blog al Financial Times editorialistul Tony Barber. Datoriile Italiei se situează la 2.200 miliarde de euro, sau 133% din PIB. Băncile italiene deţineau în ianuarie datorii suverane de 410 miliarde de euro, reprezentând 10,4% din activele totale ale băncilor, potrivit BCE. În nicio altă economie dezvoltată din UE proporţia nu este mai mare. Aceasta în condiţiile în care de la izbucnirea crizei datoriilor din zona euro lupta de duce pentru spargerea legăturii vicioase dintre bănci şi datoriile guvernamentale. În Italia, premierul Matteo Renzi pare că apără acest cer vicios. 

Autorităţile europene de reglementare şi guvernul german ar vrea să impună un plafon în ceea ce priveşte obligaţiunile suvernane deţinute de bănci.

Însă Renzi spune că va respinge orice plan la nivel UE care ar forţa băncile să respecte limite privind deţinerile de obligaţiuni ale guvernelor din ţara de origine. Remarcile premierului sugerează că sistemul bancar italian este într-o stare mai proastă decât se crede.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO