Business Internaţional

Băncile occidentale sabotează ieşirea Rusiei pe pieţele de capital

Băncile occidentale sabotează ieşirea Rusiei pe...

Autor: CătăIina Apostoiu

28.03.2016, 00:04 1291

Băncile occidentale nu s-au oferit să organizeze o emisiune de 3 miliarde de dolari pentru Moscova, potrivit Les Echos.  Emisiunea ar fi trebuit să marcheze revenirea Rusiei pe pieţele internaţionale de capital.

Moscova, care nu a mai lansat nicio emisiune de obligaţiuni de la intrarea în vigoare a sancţiunilor internaţionale având legătură cu criza ucraineană, anunţase luna trecută că pregăteşte o operaţiune de 3 miliarde de dolari. Potrivit Bloomberg, care citează oficiali ruşi, aceasta riscă să fie anulată. 

Motivul? Rusia nu a găsit parteneri bancari pentru a desfăşura operaţiunea. Şi nu pentru că nu ar fi încercat. Aproximativ 24 de mari bănci străine au fost contactate şi în final numai două, ale căror nume nu au fost dezvăluite, au acceptat să participe la emisiune. Autorităţile americane şi europene au avertizat băncile să nu se implice în desfăşurarea emisiunii invocând temeri că operaţiunea ar putea reprezenta o modalitate de a atrage finanţare pentru entităţile ruse vizate de sancţiuni. 

Avertismentul a fost prin urmare ascultat. Chiar dacă ţările occidentale nu ar putea interzice instituţiilor bancare să participe la emisiunea Rusiei, ameninţarea implicită a unor sancţiuni viitoare a fost suficientă.  În ceea ce priveşte băncile chineze, acestea nu şi-au exprimat temeri similare, însă partea rusă nu a părut convinsă de capacitatea acestora de a se ocupa de plasament în rândul investitorilor majoritar europeni şi americani. 

Pentru Rusia, este o lovitură dură. Deşi emisiunea de 3 miliarde de dolari pare nesemnificativă în raport cu deficitul ţării, operaţiunea ar fi permis atragerea de fonduri străine de care ţara are atâta nevoie pentru a-şi reface rezervele.  Emisiunea ar fi lansată într-o perioadă în care finanţele guvernului rus sunt puternic afectate de recesiune şi prăbuşirea preţurilor petrolului.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO