Business Internaţional

Băncile s-au pregătit pentru o „iarnă nucleară economică”

Băncile s-au pregătit pentru o „iarnă nucleară...

Autor: CătăIina Apostoiu

30.08.2016, 00:00 2296

Prima jumătate a anului s-a asemănat cu un roller-coaster pentru pieţele financiare şi nici ce-a de-a doua jumătate nu se anunţă a fi prea uşoară având în vedere nesiguranţa creată de Brexit, dublată de câştigurile sub aşteptări ale companiilor din Europa.

În special băncile europene au avut parte de un semestru extrem de greu din cauza şocului provocat de decizia Marii Britanii de a părăsi UE. Băncile au început însă să se „pregătească pentru o iarnă nucleară din punct de vedere economic”, a declarat pentru CNBC o sursă dintr-una din marile bănci de investiţii. Potrivit acesteia, firmele de servicii financiare au pus la punct o strategie care ia în calcul cel mai pesimist scenariu care s-ar putea materializa până la sfârşitul acestui an.

“Un astfel de scenariu ar putea însemna declanşarea articolului 50, referendumuri în alte ţări europene care ar duce la divizarea zonei euro sau atingerea de către lira sterlină a pragului de 1,20 dolari pe unitate. Băncile sunt pregătite pentru orice în acest moment”, a declarat sursa citată.

Ca urmare a nesiguranţei şi volatilităţii pieţelor de acţiuni din primul semestru, mai multe bănci şi-au redus expunerea la acţiuni. Însă, deşi provocările persistă, unii analişti spun că este important ca firmele să-şi continue activităţile.

“Cred că principala problemă pentru cel de-al doilea semestru este legată de nesiguranţa generată de Brexit, dar aceasta ar putea persista în următorii doi ani sau mai mult, aşa că firmele şi-ar putea sufleca mânecile pentru a-şi vedea de treabă”, a declarat Laith Khalaf, analist la Hargreaves Lansdown.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO