Business Internaţional

Băncile spaniole deţin active imobiliare "de nevândut" în valoare de 30 miliarde euro. Doar patru bănci ar putea supravieţui

Autor: Adrian Voicu

19.11.2011, 17:19 1047

Băncile spaniole, tot mai presate să îşi reducă datoriile pe fondul crizei care a lovit Europa, deţin active imobiliare de aproximativ 30 miliarde de euro, ce nu pot fi vândute, se arată într-un raport de Banco Santander în colaborare cu alte cinci bănci spaniole.

"Sunt foarte îngrijorat de băncile mici şi mijlocii ale căror afaceri se desfăşoară în proporţie de 100% în Spania şi se bazează pe creşterea pieţei imobiliare", a declarat Pablo Cantos, managing partner în cadrul MaC Group, citat de Bloomberg. "Previzionez că Spania va rămâne cu doar patru mari bănci".

Băncile spaniole deţin 308 miliarde de euro în împrumuturi imobiliare, din care aproximativ jumătate sunt "cu probleme", conform băncii centrale a Spaniei. Instituţia a impus anul trecut băncilor să rezerve provizioane mai mari pentru proprietăţile deţinute ca urmare a datoriilor neplătite, obligându-le de asemenea să vândă cât mai repede activele imobiliare.

Cu toate acestea, Cantos consideră că pentru vânzarea unor proprietăţi vor fi necesari chiar şi 40 de ani. Doar băncile mai mari precum Santander, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, La Caixa şi Bankia SA sunt destul de puternice pentru a supravieţui pierderilor de pe segmentul imobiliar, a menţionat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO