Business Internaţional

Băncile sunt nevoite să renunţe la active de 2.000 mld. $ în doi ani

Băncile sunt nevoite să renunţe la active de 2.000 mld. $ în doi ani
27.03.2012, 00:04 784

Din cauza costurilor mai mari de finanţare şi a creşterii presiunilor din partea auto­rităţilor în vederea consolidării capitalului, băncile comerciale din întreaga lume va trebui să renunţe la active predispuse la risc de 900 miliarde dolari în următorii doi ani, echivalentul unei restructurări cu 15%.

De asemenea, băncile de investiţii va trebui să-şi diminueze bilanţurile cu 7% sau 1.000 miliarde dolari, potrivit unui raport al băncii americane Morgan Stanley şi al firmei de consultaţă Oliver Wyman, citat de Financial Times.

Totodată, băncile vor economisi probabil între 10 şi 12 miliarde dolari prin reducerea remuneraţiilor, restructurări de personal şi ieşirea din investiţii care nu sunt considerate a fi de bază.

"A venit vremea deciziilor pentru băncile de investiţii. Piaţa subestimează gradul în care băncile îşi vor raţionaliza portofoliile de afaceri", apreciază Huw van Steenis, analist la Morgan Stanley.

Raportul băncii estimează că băncile de investiţii şi-au redus cu 7% capacitatea anul trecut. Ca reacţie la presiunile guvernelor şi din cauza crizei datoriilor din zona euro, numeroase bănci s-au angajat în ultimele şase luni la programe de reduceri masive de cheltuieli, concedieri şi înstrăinări de active. Ca rezultat, unităţi întregi au fost vândute sau închise. De exemplu, Royal Bank of Scotland (RBS) renunţă la active predispus la risc ale diviziei de investiţii de 70 milioane lire sterline. La fel face şi banca elveţiană UBS.

Banca spaniolă Santander, una dintre cele mai mari din lume, închide 56 de sucursale ale reţelei din Marea Britanie creată prin înglobarea Abbey National, Alliance & Leicester and Bradford & Bingley. Planul se derulează chiar dacă Santander continuă să negocieze achiziţia a 318 sucursale ale RBS, notează The Guardian. RBS este nevoită să vândă din active pentru a respecta cerinţele UE privind ajutoarele de stat. Tot din această cauză Lloyds trebuie să vândă 632 de sucursale.

Şocul acestor restructurări va face ca în viitorul apropiat 15% din cota de piaţă globală să-şi schimbe posesorul. "Companiile va trebui să aleagă la ce operaţiuni renunţă şi la care le oferă avantaje astfel încât, dacă investesc masiv, să li se majoreze cota de piaţă."

Cea mai mare campanie de vânzare la discount din istorie

Portalul de analiză a pieţelor financiare The Daily Reckoning estimează că băncile europene va trebui să vândă active de peste 1.800 miliarde dolari pentru a face rost de lichidităţi, proces care va dura probabil un deceniu.

Travaliul este imens, având în vedere că în perioada 2003-2010 băncile au vândut active de doar 97 miliarde dolari.

"Lista de active scoase la vînzare este cea mai mare pe care am văzut-o în zece ani", a spus Richard Thompson, analist la Price­water­houseCoopers. The Daily Reckoning denumeşte acestă campanie cea mai amplă vânzare de chilipiruri din istorie.

Portalul atrage atenţia că sectorul bancar european deţine de două ori şi jumătate mai multe active decât cel din SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO