Business Internaţional

Bani şi politică: un guvernator al Fed a făcut donaţii pentru Clinton

Hillary Clinton este candidată din partea democraţilor la preşedinţia SUA

Hillary Clinton este candidată din partea democraţilor la preşedinţia SUA

Autor: CătăIina Apostoiu

10.03.2016, 00:05 156
Oficialii băncii centrale americane (Fed) susţin cu tărie că este necesar ca politica monetară a instituţiei, cea mai puternică din lume, să fie nonpartizană şi inde­pen­dentă, însă s-a descoperit că un membru al consi­liului de guver­na­tori al Fed a făcut donaţii pentru Hillary Clinton, candidat la pre­şe­dinţia ţării, scrie Bloom­berg.

Lael Brainard, mem­bră a consiliului de gu­vernatori al Fed a donat 750 de dolari în cadrul a trei contribuţii la campania candidatei la preşedinţie Hillary Clinton în perioada noiembrie-ianuarie, potrivit datelor Federal Election Commission.

Brainard, desemnată de admi­nistraţia Obama într-o poziţie de top la Trezorerie înainte ca aceasta să se alăture Fed, a acţionat în cadrul reglementărilor federale şi are strânse legături de familie cu Clinton.

Soţul său, Kurt Campbell, a fost consultant de top al fostului secretar de stat. Deşi câteodată oficialii Fed se identifică cu un partid politic important, donaţiile către un candidat la preşedinţie reali­zate de un strateg de top sunt neobişnuite, în special într-o perioadă în care banca centrală încearcă să de­mons­treze că este indepen­dentă politic.

Autoritatea Fed a fost criticată în timpul campaniei, atât le­gisla­torii democraţi, cât şi repu­blicani ridicând semne de întrebare cu privire la unele decizii în domeniul reglementării şi politicii monetare.

Donaţiile lui Brai­nard „ar putea alimenta comen­tarii din partea republi­canilor cu privire la apro­pierea dintre Fed şi admi­nistraţia Obama“, afirmă Sarah Bin­der, de la Broo­kings Institution, care scrie o carte despre politică şi banca centrală. Sena­torul Richard Shelby, şeful Co­mite­tului bancar din cadrul Sena­tului, arată că donaţiile lui Brainard îi „validează“ te­merile privitoare la faptul că unui sin­gur preşedinte i se permite să de­sem­neze fiecare membru al consiliului Fed.

“Contribuţiile guvernatorului Brainard la campania lui Clinton aduc în discuţie independenţa politică a consiliului”, susţine acesta.

Niciun alt guvernator Fed nu a mai făcut donaţii către un candidat prezidenţial în acest ciclu al alegerilor, potrivit datelor federale. Michelle Smith, purtătoare de cuvânt a Fed, arată că membrii consiliului băncii nu se implică în activităţi politice partizane, însă pot vota şi face contribuţii în cadrul regulilor federale.

“Dacă există o problemă în acest caz, aceasta este una de optică”, spune Binder. “Este vorba de cum vor guvernatorii să fie percepuţi”.

Brainard, în vârstă de 54 de ani, aduce experienţă internaţională în procesul de elaborare a politicilor Fed într-o perioadă de perspective sumbre pentru creşterea economică la nivel mondial. Ca subsecretar al Trezoreriei pentru afaceri internaţionale în perioada 2010-2013, Brainard să fost reprezentant al SUA la G20. Aceasta a primit premiul Alexander Hamilton pentru mandatul la Trezorerie. Brainard s-a alăturat Fed-ului în iunie 2014 şi are mandat până în 2026.

Donaţiile de natură politică făcute de un guvernator Fed nu sunt fără precedent. Alice Rivlin, desemnată de fostul preşedinte Bill Clinton la Fed, a donat 500 de dolari în 1998 către Comitetul Naţional Democrat.

Actualii guvernatori Fed au donat bani în calitate de cetăţeni pentru cauze politice. Jerome Powell, de exemplu, a donat pentru cauze republicane când a lucrat pentru Carlyle Group. Yellen, vicepreşedintele Stanley Fischer şi guvernatorul Daniel Tarullo au făcut la rândul lor donaţii înainte de a lucra la Fed.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO