Business Internaţional

Vizită istorică a lui Barack Obama la Hiroshima. Este primul preşedinte american care face asta

Vizită istorică a lui Barack Obama la Hiroshima. Este...

Autor: Roxana Maciuca

27.05.2016, 11:19 8536

Preşedintele SUA, Barack Obama, s-a întâlnit, la Hiroshima, cu supravieţuitori ai atacului nuclear american şi a pledat pentru eliminarea armelor atomice, dar în spatele său se putea observa un agent care ţinea valizele pentru lansarea unui atac atomic.

Barack Obama, care a obţinut Premiul Nobel pentru Pace în 2009, s-a deplasat vineri la Hiroshima, fiind primul preşedinte în funcţie al Statelor Unite care vizitează oraşul japonez. Liderul SUA, care se află în Japonia pentru summitul Grupului statelor puternic industrializate G7, a fost însoţit la Hiroshima de premierul nipon, Shinzo Abe.

"Moartea a căzut din cer, iar lumea s-a schimbat", a declarat Obama în discursul de la Hiroshima, amintind că atacul atomic din 1945 a arătat că "omenirea are mijloacele de a se distruge".

"Amintirile de la Hiroshima nu trebuie să dispară. Ne alimentează imaginaţia morală şi ne permit să ne schimbăm", a afirmat Barack Obama.

"Trebuie să avem curajul de a ieşi din logica fricii şi a avea o lume fără arme nucleare", a adăugat Obama.

Preşedintele SUA s-a întâlnit cu doi supravieţuitori ai atacului de la Hiroshima, îmbrăţişându-l pe unul dintre ei, Shigeaki Mori, în vârstă de 79 de ani.

"Vor exista voci care vor spune că, în pofida discursului lung şi idealist, Barack Obama rămâne comandantul ţării care are cel mai mare arsenal nuclear din lume. La doar câţiva metri în spatele preşedintelui SUA, aşa cum se întâmplă mereu, putea fi observat un ofiţer care ţinea valizele cu care poate fi lansat un atac nuclear", notează BBC News online.

Conform site-ului theconversation.com, Statele Unite şi Rusia au câte 7.000 de bombe nucleare, adică de 13 ori mai mult decât toate celelalte şapte puteri atomice împreună.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO