Business Internaţional

Barack Obama: Shimon Peres ar spune că "poporul evreu nu s-a născut pentru a conduce alt popor"

Barack Obama: Shimon Peres ar spune că "poporul evreu nu...

Autor: Mediafax

30.09.2016, 15:17 188

În opinia lui Barack Obama, Shimon Peres a demonstrat că dreptatea şi speranţa sunt esenţa conceptului sionist: "O viaţă liberă într-o patrie recâştigată, o viaţă sigură într-o naţiune care se poate apăra singură, o viaţă deplină... Aceasta este viaţa lui Shimon Peres. Acesta este statul Israel. Aceasta este istoria poporului evreu în ultimul secol. A fost posibil prin generaţia părinţilor fondatori, printre care se numără Shimon Peres".

După ce a enumerat contribuţiile lui Shimon Peres la construirea industriei militare israeliene şi succesele îndrăzneţe pe plan militar şi diplomatic, Obama a adus un omagiu viziunilor lui Peres despre viitor.

"A vrut o viaţă mai bună pentru oameni, nu doar aici, ci în întreaga lume. Contribuţia sa la dezvoltarea acestei naţiuni a fost fundamentală. Pentru generaţia mai tânără, Shimon probabil va fi păstrat în memorie pentru procesul de pace care nu a fost finalizat niciodată", a subliniat Obama, citat de site-ul Ynetnews.com şi de ziarul Haaretz.

"Ideea sa despre pace nu a fost niciodată naivă... A înţeles că este vorba de o regiune măcinată de războaie, în care foarte frecvent tinerii arabi sunt învăţaţi să urască Israelul. A înţeles cât de greu de dobândit ar fi pacea. Nu cred că a fost naiv. A înţeles prin experienţe dure că adevărata securitate se realizează prin pacea cu vecinii... Poporul evreu nu s-a născut pentru a conduce alt popor, ar spune Shimon Peres. El ar spune: suntem împotriva sclavilor şi stăpânilor", a insistat liderul de la Casa Albă.

Zeci de lideri politici străini au fost prezenţi, vineri, la Cimitirul Muntele Herzl din Ierusalim, la funeraliile fostului premier şi preşedinte israelian Shimon Peres, laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Printre liderii prezenţi s-a numărat şi preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. "Prezenţa lui Mahmoud Abbas reprezintă un gest şi un semnal referitor la procesul de pace care trebuie finalizat", a încheiat Obama.

La rândul său, premierul Benjamin Netanyahu a notat că "Shimon Peres a avut o viaţă plină de sens". "A ajuns la o înălţime remarcabilă. A atras atât de mulţi oameni prin viziunea sa plină de speranţă. A fost un lider măreţ al Israelului", a subliniat Netanyahu, care la final a dat mâna cu Abbas.

"Shimon Peres a fost cel mai mare visător al Israelului. Şi-a imaginat lucruri pe care noi ceilalţi nu ni le puteam imagina", a declarat fostul preşedinte american Bill Clinton, care a coordonat negocierile pentru semnarea Acordurilor de Pace de la Oslo.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a participat la ceremonia de înmormântare a fostului preşedinte şi premier israelian Shimon Peres.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO