Business Internaţional

Barroso îl avertizează pe Putin să nu impună noi restricţii Ucrainei

Jose Manuel Barroso. Sursa foto - AFP

Jose Manuel Barroso. Sursa foto - AFP

Autor: Luminiţa Bogdan

02.10.2014, 00:02 376

Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso l-a avertizat miercuri pe preşedintele rus Vladimir Putin să nu impună noi restricţii comerciale Ucrainei, scrie AFP.

„Aplicarea unui decret“ adoptat recent de guvernul rus care „propune noi bariere comerciale între Rusia şi Ucraina este contrară“ acordului prin care UE a acceptat să amâ­ne aplicarea Acor­du­lui de Liber-Schimb cu Ucraina, a subliniat Bar­roso într-o scrisoare adresată preşe­din­telui rus Vladi­mir Putin.

Şeful Executivului european a răspuns la o scrisoare trimisă la 17 septembrie de preşedintele rus, în care acesta solicită modificarea Acordului de Asociere între Uniunea Europeană şi Ucraina, aflat la originea conflictului din Ucraina şi a crizei cu Rusia.  Pentru detensionarea situaţiei, Bruxellesul a acceptat la 12 septembrie să amâne pâ­nă la 1 ianuarie 2016 aplicarea prevederilor economice din Acordul de Aso­ciere. În schimbul acestei concesii vizând să răs­pun­dă la îngrijorările Ru­siei cu privire la un aflux de produse europene pe pia­ţa rusă, Moscova s-a angajat să menţină regimul preferenţial stabilit pentru Ucraina înainte de declanşarea crizei.

Guvernul rus a întocmit totuşi o listă cu mă­suri de retorsiune care vor fi aplicate dacă Kie­vul nu îşi respectă partea sa din contract. Premierul rus Dmitri Medvedev a indicat că în acest caz va fi aplicat un decret adoptat la 19 septembrie, care prevede introducerea unor taxe asupra produselor provenind din Ucraina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO