Business Internaţional

Bayer, în infernul mariajului cu Monsanto

Bayer, în infernul mariajului cu Monsanto

Autor: Bogdan Cojocaru

05.11.2018, 00:04 1077

Investitorii sunt îngrijoraţi de riscurile pentru mediu pe care le reprezintă glifosatul, substanţa activă care stă la baza unor ierbicide produse de Monsanto, scrie Le Monde.

În această zi, Bayer a intrat în iadul bursei şi n-a mai ieşit. Pe 9 august 2018 a început căderea fără sfârşit a cotaţiilor ac­ţiunilor.

În această zi, Dewayne John­son, un vechi grădinar în fază ter­minală de limfom non-Hodgkin - o formă de cancer al ţesutului limfatic - a învins într-un proces în instanţă contra Monsanto, care nu l-a informat despre riscurile la care se expune utilizând pro­dusul său fanion, Roundup.

Celebrul erbicid bazat pe glifosat, cel mai folosit erbicid la nivel mondial, este pentru prima dată expus ca respon­sa­bil de cancer de către un tribunal. In­stanţa a condamnat Monsanto la plata către reclamant a 289 de milioane de dolari (253 milioane euro) - 39 de mi­lioane ca prejudiciu moral şi financiar şi 250 de milioane în daune interese.

Bayer, care a cumpărat Monsanto, producător de seminţe (de plante de cultură modificate genetic pentru a rezista erbicidelor pe care le fabrică), în luna iunie, suferă şi el din cauza acestei lovituri. Circa 10 miliarde de euro s-au evaporat din valoarea bursieră a com­paniei în doar câteva ore. „Riscul Mon­santo“ corespunde unei cifre mon­struoase. De acum începe prăbuşirea în infern.

Bayer, zguduit de sancţiune, se apără. Şi-a asigurat investitorii că de­cizia instanţei va fi atacată prin apel, că sentinţa va fi redusă şi că judecă­torul va fi adus la raţiune de concluziile a „800 de studii ştiinţifice“ care dovedesc că formula este sigură. Însă pe 22 oc­tom­brie a căzut securea: judecătorul Su­zanne Bolanos nu va redeschide pro­cesul.

Menţine judecata anterioară, însă reduce pedeapsa la 78,5 milioane de dolari. Acţiunile se afundă din nou pentru a atinge cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani. Pe 1 noiembrie, Dewayne Johnson a acceptat, pentru a evita greutăţile unui nou proces, despă­gubirile reduse.

De la achiziţia Monsanto, Bayer a pierdut 30 de miliarde de euro din valoarea bursieră, în timp ce grupul a efectuat o creştere de capital de nouă miliarde de euro pentru a finaliza fuziunea. Mariajul secolului din industria agrochimică s-a transformat în coşmar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO