Business Internaţional

BCE a anunţat cea mai bună veste pentru România: dobânzile euro vor rămâne scăzute

Mario Draghi, preşedintele BCE

Mario Draghi, preşedintele BCE

Autor: Greta Bogdan

22.07.2016, 00:07 2752

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut ieri ratele dobânzilor neschimbate, anunţând că se aşteaptă ca dobânzile la euro să rămână scăzute şi chiar să se reducă şi mai mult în următoarea perioadă, scrie The Wall Street Journal.

Vestea BCE vine în avantajul României, în contextul în care aproximativ 50% dintre împrumuturile acordate de bănci sunt în euro.

Indicatorul Euribor cu scadenţă la trei luni, referinţa pentru creditele în euro, ajunsese miercuri la un minus de aproape 0,3%, iar nivelul său ar putea rămâne scăzut şi în următoarea perioadă. Banca Centrală Europeană a anunţat ieri un curs de referinţă de 1,1 dolari/euro, în timp ce pe piaţa locală, la Bucureşti, BNR a anunţat o cotaţie de 4,47 lei/euro, ceea ce indică aprecierea leului.

Mario Draghi, preşedintele BCE, a spus că ia în calcul o modalitate de protejare a băncilor şi ar putea ajuta la gestionarea problemei nivelului ridicat al creditelor neperformante din sectorul bancar italian, potrivit CNBC.

Totuşi, o astfel de măsură s-ar putea dovedi extrem de „nepopulară“, cu cetăţeni din multe ţări încă supăraţi pe faptul că au fost nevoiţi să „salveze“ băncile în urma crizei financiare globale din 2007-2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO