Business Internaţional

BCE aruncă pe piaţă 1.000 mld. euro pentru a salva economia Europei. România are şansa de a atrage o parte din bani, dar trebuie să muncească

BCE aruncă pe piaţă 1.000 mld. euro pentru a  salva...

Autor: Bogdan Cojocaru

23.01.2015, 00:06 904
Mario Draghi, omul momentului, riscă toţi banii şi prestigiul Băncii Centrale Europene pentru a reînvia economia zonei euro şi a anihila de­­flaţia, punând în func­ţiune nonstop tiparniţa de bani, cu o injecţie de 60 mld. euro pe lună din martie până în septembrie 2016. Programul, inspirat de la americani, reprezintă o „bombă atomică“ de 1.080 mld. euro prin care speră să aducă o creştere economică mai consistentă în Europa şi să resusciteze consumul.

România este strâns legată, din punctul de vedere al investiţiilor şi al comerţului, cu zona euro şi de aceea ce a făcut BCE va avea efecte cel puţin indirecte asupra României.

Dacă efortul băncii zonei euro reuşeşte să readucă încrederea în zona euro, va duce la creşterea cererii şi sunt şanse ca multinaţionalele care produc în România să exporte mai mult în ţările din uniunea monetară. De asemenea, randamentele ridicate ale dividendului, şi de peste 10% pe an, plătite de companiile din energie listate la bursa de la Bucureşti ar putea ajuta piaţa românească de acţiuni să atragă din fluxurile de capital create de BCE. Bursa de la Bucureşti nu oferă însă prea multe oportunităţi de investiţii în afară de companii din sectorul energetic. O altă veste proastă este că sectorul energetic a fost afectat de prăbuşirea cotaţiei petrolului din ultimele şase luni.

Un efect benefic al eforturilor BCE este că Ro­mânia se va putea împrumuta mai ieftin, relaxarea politicii monetare poate continua, cu impact asupra îmbunătăţirii condiţiilor de creditare, şi există posibilitatea să vedem intrări mai mari de capitaluri străine, dar şi întărirea leului fa­ţă de euro, ceea ce ar putea să stânjenească o serie de exportatori. Ieri leul a început deja să se aprecieze.

Aurelian Dochia, analist economic, crede că un risc este acela să se declanşeze un război al valutelor pentru că s-ar putea ca mai multe ţări să fie îngrijorate de perspectiva de depreciere a euro şi să ia măsuri ca şi moneda lor să se deprecieze într-o măsură similară. Matei Păun, managing partner al BAC Investment, apreciază că programul BCE „există nu ca să rezolve problemele din România sau din Polonia, ci îşi propune în primul rând să aplaneze o eventuală criză în Grecia“. În Grecia se vor desfăşura duminică alegeri parlamentare, iar lider în sondaje este o formaţiune antiausteritate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO