Business Internaţional

BCE devine primul stâlp de rezistenţă al Uniunii Bancare, preluând supravegherea celor mai mari bănci din zona euro, care au 70% din sistemul bancar românesc

Daniele Nouy, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Mecanismului Unic de Supraveghere înfiinţat sub tutela BCE, a promis că supravegherea va fi „dură, corectă şi independentă“.

Daniele Nouy, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Mecanismului Unic de Supraveghere înfiinţat sub tutela BCE, a promis că supravegherea va fi „dură, corectă şi independentă“.

Autor: Bogdan Cojocaru

04.11.2014, 00:07 976
Uniunea Bancară vine ca o completare la uniunea economică şi monetară europeană pentru desăvârşirea Uniunii Europene şi este soluţia găsită de liderii europeni pentru a rupe cercul vicios dintre bănci şi state şi pentru a se evita ca băncile să fie salvate cu banii plătitorilor de taxe.

Condusă de fraţuzoaica Daniele Nouy, echipa Mecanismului Unic de Supraveghere de la Frankfurt va încerca din prima zi de lucru să armonizeze cele 18 modele de supraveghere bancară din zona euro într-un model aplicabil la nivel paneuropean, să determine băncile să ia mai multe măsuri de precauţie pentru prevenirea crizelor economice – obiectivul suprem al BCE ca supraveghetor unic – şi să reclădească încrederea într-un sistem financiar zdruncinat de criză şi de scandaluri.

„Au foarte mult de lucru încă din prima zi. Există o grămadă foarte mare de credite toxice, profitabilitatea în acest mediu va fi greu de atins, iar sistemul bancar în sine trebuie restructurat“, a explicat Guntram Wolff, directorul institutului Bruegel din Bruxelles, citat de Bloomberg.

Din echipa lui Nouy fac parte aproape 1.000 de „poliţişti“ bancari de peste tot din Europa, inclusiv în cadrul autorităţilor deja existente şi din sectorul privat. Printre numele notabile din managementul de vârf poate fi menţionat Stefan Walter, fost oficial al Federal Reserve Bank of New York, care va conduce detaşamentul responsabil cu cele mai mari bănci.

Echipa trebuie să găsească soluţii pentru o industrie bancară împovărată cu datorii neplătite de sute de miliarde de euro care pot frâna revenirea economică a zonei euro.

Aproximativ 3.500 de bănci „mai puţin importante“ vor rămâne în „parohia“ autorităţilor naţionale de profil, dar sub supravegherea generală a BCE. Instituţia poate decide oricând să exercite supraveghere directă pentru a asigura aplicarea standardelor superioare.

„Poliţiştii“ bancari din Frankfurt vor avea un cuvânt de spus în orice, de la licenţierea băncilor noi la aprobări de fuziuni, şi vor putea impune amenzi şi influenţa reglementările internaţionale.

Mecanismul Unic de Supraveghere este doar unul dintre pilonii uniunii bancare, care se va mai sprijini pe un mecanism unic de rezoluţie bancară pentru lichidarea/restructurarea băncilor, alimentat de un fond de 55 de miliarde de euro construit chiar de bănci, şi pe o schemă comună de garantare a depozitelor.

Laude şi critici

Până acum fiecare stat era responsabil cu supravegherea propriilor bănci, rol jucat cu mai mult sau mai puţin succes (Irlanda şi Cipru au ajuns în pragul falimentului din cauza problemelor din sistemul bancar). Între timp BCE a acumulat experienţă atât în domeniul politicilor monetare cât şi a celor bancare prin intervenţiile, unele direct pe pieţe, pentru salvarea statelor cu probleme financiare din zona euro şi prin trei runde de teste de stres bancar.

Jean Tirole, profesorul francez de economie care a primit anul acesta premiul Nobel pentru economie, consideră că separarea supravegherii bancare de statul de origine a băncii este bună pentru că exclude astfel implicarea elementului politic.

Însă nu toată lumea are încredere în BCE ca decident în acelaşi timp în politici bancare şi monetare, roluri care ar putea da naştere la conflicte de interese, scrie AFP. Unii observatori se tem că politicile monetare ar putea fi distorsionate dacă BCE este prea implicată în protejarea sistemului bancar. Instituţia ar putea, spre exemplu, să stabilească dobânzi reduse pentru a asista băncile mai slabe.

Pentru a se evita această situaţie, echipele responsabile cu supravegherea bancară şi cu politicile monetare vor funcţiona complet separat, nu doar din punctul de vedere al organizării, ci şi fizic. Personalul Mecanismului Unic de Supraveghere va rămâne vechiul sediu al BCE, Eurotower, din Frankfurt, în timp ce operaţiunile de politică monetară se mută într-o clădire spectaculoasă nou construită câţiva kilometri mai departe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO