Business Internaţional

BCE şi FMI, singurii eroi care mai pot salva euro

 BCE şi FMI, singurii eroi care mai pot salva euro

Foto Shutterstock

Autor: Paul Comşa

02.12.2011, 00:04 459

Colacul de salvare al zonei euro se află acum în mâinile BCE şi FMI. În condiţiile în care atingerea unui compromis politic şi transferul de suveranitate în domeniul politicii fiscale vor fi procese anevoioase, cele două instituţii sunt singurele care pot menţine în viaţă, cel puţin temporar, uniunea monetară, idee împărtăşită de tot mai mulţi lideri europeni.

După două zile de negocieri în care s-au evidenţiat slăbiciunile altor instrumente de combatere a crizei, miniştrii de finanţe europeni se bazează tot mai mult pe puterea de creditare a BCE. Agravarea crizei din zona euro a determinat Germania să reconsidere o eventuală asistenţă financiară din partea FMI, scrie Financial Times.

Potrivit oficialilor europeni, BCE are capacitatea "de neegalat" de a stabiliza pieţele financiare, fie pe cont propriu, fie cu ajutorul altor organizaţii internaţionale, iar FMI ar putea potenţa eforturile BCE de combatere a crizei, instituţie care în prezent nu este autorizată să finanţeze direct deficitele membrilor zonei euro şi nu poate acţiona precum un creditor de ultimă instanţă.

Ministrul de finanţe al Belgiei Didier Reynders a declarat că explorează alături de omologii săi "un număr de posibilităţi" de combatere a crizei care presupun "acţiuni mai puternice" din partea BCE. Banca centrală a rezistat până acum cererilor de a interveni agresiv pe piaţă, motivând că o creştere puternică a masei monetare ar fi în contradicţie cu misiunea ei de a asigura stabilitatea pieţelor.

Totuşi, preşedintele BCE Mario Draghi a afirmat că banca este pregătită să sprijine mai puternic lupta împotriva crizei datoriilor dacă liderii politici convin asupra unui control mai strict al bugetelor statelor zonei euro. BCE se află sub presiuni uriaşe din partea politicienilor să accelereze achiziţiile de obligaţiuni ale ţărilor cu probleme din zona euro sau să împrumute FMI pentru susţinerea Italiei şi Spaniei.

Germania şi-a schimbat aparent poziţia în privinţa planului de ieşire din criza datoriilor şi acum este în favoarea extinderii resurselor FMI prin intermediul împrumuturilor bilaterale sau al majorării drepturilor speciale de tragere (DST), după ce la summit-ul de la începutul lunii noiembrie de la Cannes a respins ipoteza că ar putea folosi rezervele monetare ale băncii centrale, Bundesbank, pentru a finanţa FMI sau fondul de salvare a zonei euro, EFSF.

"Suntem pregătiţi să creştem resursele FMI prin împrumuturi bilaterale", a declarat ministrul de finanţe Wolfgang Schauble, citat cnbc.com. Oficialul german a adăugat că o decizie finală în acest sens va fi luată de Bundesbank.

FT: Italia are capacitatea de a se salva

Italia îşi poate salva atât suveranitatea economică, cât şi moneda unică europeană dacă va acţiona decisiv pentru a convinge pieţele financiare că va echilibra bugetul şi va accelera creşterea economică pentru a reduce datoria publică într-un ritm constant şi predictibil, apreciază analiştii de la Financial Times.

Italia dispune de resursele necesare pentru a elimina deficitul bugetar deoarece beneficiază de un excedent bugetar primar (veniturile depăşesc cheltuielile totale, cu excepţia cheltuielilor cu dobânzile). Dacă va reduce cheltuielile bugetare cu 3%, iar reformele vor accelera creşterea economică cu 2%, datoria Italiei ar putea ajunge la 65% din PIB în următorii 15 ani. Pe de altă parte, situaţia Greciei nu este similară cu cea a Italiei. Statul elen are un deficit bugetar de 9% din PIB, o recesiune economică de 7% şi un deficit de cont curent de 10% din PIB. Potrivit analiştilor, Grecia ar fi mai avantajată dacă va renunţa la euro, îşi depreciază moneda naţională şi intră în default.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO