Business Internaţional

BCE şi statistica aduc la sfârşit de an veşti bune despre economia zonei euro

Economia zonei euro îşi va continua recuperarea ajutată de consumul intern. Foto: Hepta/Mediafax Foto

Economia zonei euro îşi va continua recuperarea ajutată de consumul intern. Foto: Hepta/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

18.12.2015, 00:04 538

Banca Centrală Europeană (BCE) este încrezătoare că revenirea economiei zonei euro, principala destinaţie a exporturilor României, va continua, ajutată de cererea internă, care, la rândul ei, va fi energizată de preţurile mici ale petrolului. „Rămân însă şi riscuri“, îndeamnă BCE la prudenţă.

Separat, un sondaj de opinie realizat în rândul directorilor de achiziţii din zona euro sugerează că economia regiunii termină anul pe poziţii solide. Activitatea din sectorul privat a avut parte de cel mai bun trimestru din ultimii patru ani şi jumătate. 

„Cererea internă ar trebui să fie în continuare sprijinită de politicile monetare ale BCE şi de impactul lor favorabil asupra condiţiilor financiare, dar şi de progresul anterior făcut cu consolidarea bugetară şi reformele structurale“, se arată într-o analiză a băncii centrale a zonei euro. Mai mult, preţurile reduse ale petrolului ar trebui să asigure sprijin pentru veniturile disponibile reale ale gospodăriilor şi pentru profitabilitatea companiilor şi, prin acestea, consumului şi investiţiilor, continuă analiza.

Strategii BCE cred că în unele părţi ale zonei euro vor creşte cheltuielile guvernamentale ca urmare a măsurilor dstinate ajutării refugiaţilor.

Printre riscurile care ameninţă creş­terea economiei, banca menţionează perspectivele slabe ale pieţelor emergente şi încetinirea comerţului mondial şi ritmul slab de implementare a reformelor structurale.

„Aceste riscuri pot eroda creşterea globală, cererea pentru importurile zonei euro şi încrederea în general“, notează analiza.

Indicele PMI al activităţii sectorului privat din zona euro calculat de Markit a scăzut de la 54,2 puncte în noiembrie la 54 puncte în decembrie, mult peste nivelul de 50 de unităţi care reprezintă limita dintre creştere şi scădere.

Rezultatul din decembrie este suficient pentru ca trimestrul IV să fie cel mai bun din ultimii patru ani şi jumătate în ceea ce priveşte creşterea, scriu analiştii de la Markit. Sondajul sugerează că PIB-ul zonei euro a crescut în ultimul trimestru al acestui an cu 0,4%, ceea ce înseamnă un avans de 1,5% în 2015.

Datele Markit lasă deschisă dezbaterea dacă BCE ar trebui să relaxeze şi mai mult politica monetară în următorii ani pentru a aduce preţurile sub control.

În decembrie, activitatea companiilor din economiile mai mici din zona euro a acoperit ce au pierdut firmele din ţările mari, notează Reuters. 

Creşterea sectorului privat german a încetinit, iar în Franţa, a doua economie ca mărime din zona euro, activitatea a decelerat până aproape de stagnare în urma atacurilor teroriste de pe 13 noiembrie din Paris.

„Creşterea nu este îndeajuns de puternică pentru a genera presiuni in­flaţioniste şi ne aşteptăm ca încetinirea să continue pe măsură ce se disipă efectele reducerii inflaţiei şi ale deprecierii anterioare a euro“, spune Jennifer McKeown, analist la Capital Economics.

Probabilitatea ca BCE să extindă programul său de achiziţii de active, în prezent de 60 de miliarde de euro pe lună, este de doar 40%, arată un sondaj de opinie realizat de Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO