Business Internaţional

BCE vrea crearea unui minister de finanţe al zonei euro

BCE vrea crearea unui minister de finanţe al zonei euro

Autor: Bogdan Cojocaru

02.06.2011, 16:19 192

Preşedintele Băncii CentraleEuropene (BCE) Jean-Claude Trichet a cerut intervenţii mai hotărâteîn zona euro pentru rezolvarea problemelor financiare şi a sugereatînfiinţarea unui minister al finanţelor pentru uniunea monetară,scrie Wall Street Journal.

Trichet a propus o serie demodificări radicale pentru îmbunătăţirea statutului zonei euro debloc al unei monede unice, în condiţiile în care mai multe statemembre se confruntă cu probleme legate de datorii.

El a afirmat că, în cazul în careun stat salvat cu fonduri externe nu progresează cu programul deajustare fiscală, ar putea fi necesară o a doua etapă, aceastaimplicând creşterea gradului de influenţă pe care autorităţile dinzona euro o au în crearea politicilor economice ale unui stat, dacăacestea "deraiază" într-un mod distructiv.

Oficialul a sugerat căautorităţile zonei euro ar putea primi "drept de veto în anumitedecizii referitoare la politicile economice naţionale", care arputea fi exercitat în special în cazul problemelor legate decheltuieli majore şi de competitivitatea ţăriirespective.

Un minister de finanţe al zoneieuro ar avea un buget federal de amploare, responsabilităţidecizionale şi de supraveghere şi, în plus, ar reprezenta uniuneamonetară în faţa instituţiilor financiareinternaţionale.

Trichet este unul dintrearhitecţii tratatului de la Maastricht, prin care s-au pus bazelezonei euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO