Business Internaţional

Benetton - de la pulovere la autostrazi

24.02.2003, 00:00 132

Familia Benetton a castigat controlul asupra Autostrade, cel mai mare operator european pentru autostrazile cu taxa, platind 6,46 mld. euro pentru a-si mari participarea la 85% de la 30%, dupa o oferta publica de cumparare care s-a incheiat la sfarsitul saptamanii trecute, informeaza New York Times.
Autostrade opereaza aproape 3.220 de km de autostrazi cu plata in Italia, inclusiv autostrada A1 care se intinde pe aproape toata lungimea tarii de la Milano la Napoli. Oferta publica, care a evaluat compania la suma totala de 11,8 mld. euro, a fost respinsa de posesorii pachetului de 15% din actiunile Autostrade. Acele actiuni vor continua sa fie tranzactionate public cel putin pentru acest moment.
Familia Benetton si-a diversificat operatiunile in ultimii cinci ani in afaceri mai profitabile pe masura ce evolutia afacerii originale, magazinele de haine Benetton, s-a deteriorat. Actiunile companiei de desfacere sunt aproape de minimul ultimilor zece ani, in timp ce actiunile Autostrade au crescut cu 22 de procente in decursul anului trecut. Compania care exploateaza autostrazile cu plata a inregistrat venituri in crestere timp de 9 ani consecutiv, si profit in crestere timp de 11 ani consecutiv.
Familia a achizitionat actiuni la Telecom Italia si la cateva companii din domeniul transporturilor, inclusiv Autogrill, condusa de catre Gilberto Benetton, care are moteluri pe autostrada si restaurante in aeroporturi, si Grandi Stazioni, care asigura curatenia in 13 dintre cele mai mari gari ale Italiei. Familia isi are resedinta in orasul de provincie Treviso, la 30 de mile nord de Venetia, unde Luciano Benetton a demarat afacerea in 1955 vanzand pulovere tricotate de sora lui Giuliana. raluca.mirescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO