Business Internaţional

BERD avertizează: băncile occidentale vor scoate bani din Est, în ciuda eforturilor guvernelor din regiune

BERD avertizează: băncile occidentale vor scoate bani din Est, în ciuda eforturilor guvernelor din regiune

Preşedintele BERD Thomas Mirow

Autor: Paul Comşa

21.11.2011, 00:03 878

Băncile occidentale vor retrage inevitabil fonduri din Europa de Est ca răspuns la cerinţele mai mari de capital, crede şeful Băncii Europene pentru Re­construcţie şi Dezvoltare (BERD), chiar dacă guvernele din regiune vor încerca să oprească acest lucru prin intermediul unor măsuri asemănătoare cu Iniţiativa de la Viena din 2009.

Deşi Autoritatea Bancară Europeană (EBA) recomandă ca noile reguli de consolidare a nivelului capitalizării să fie îndeplinite prin reducerea bonusurilor şi a dividendelor, BERD avertizează că marile bănci occidentale vor prefera să-şi limiteze capitalul din sucursalele est-europene. Într-un astfel de scenariu, sistemul bancar al statelor din regiune se va confrunta cu reducerea creditării din cauza lipsei de capital, cu un procent ridicat de credite neperformante şi cu un mediu de afaceri mai restrictiv, care va încetini creşterea economică.

"Nu există nicio posibilitate de a susţine expu­nerea băncilor occidentale în întregime (pe pieţele est-europene n. red.)", a afirmat preşedintele BERD Thomas Mirow, citat de agenţia Thomson Reuters.

BERD a coordonat acum doi ani alături de FMI şi de Comisia Europeană Iniţiativa de la Viena, un acord prin care băncile occidentale s-au angajat să continue finanţarea subsidiarelor din statele est-europene pentru a preveni o retrage masivă de fonduri ca urmare a crizei financiare din 2008.

Pe 16 martie 2009 nouă bănci străine cu prezenţă locală importantă - Erste Group Bank, Raiffeisen Group, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit Group, Société Générale, Alpha Bank, Volksbank International şi Piraeus Bank - şi-au luat angajamentul la Bruxelles că nu vor reduce expunerile pe România din cauza crizei şi cu toate că nu a fost vorba despre o obligaţie asumată prin contract şi aveau dificultăţi în plasarea lichidităţilor, în mare măsură au menţinut nivelul finanţărilor până în martie 2011, când înţelegerea nu a fost reînnoită.

Mirow consideră că este nevoie de o nouă strategie prin care se va permite reducerea expunerii băncilor străine, dar într-o modalitate care "nu va afecta prea puternic economiile".

În ultimul timp, presa occidentală a vorbit foarte mult despre procesul de recapitalizare a băncilor, care a arătat cât de vulnerabilă este Europa de Est, în condiţiile în care mare parte din sectorul bancar este controlat de acţionari străini.

The Guardian a scris săptămâna trecută că din cauza presiunilor de ordin politic şi financiar, creditori europeni precum BNP Paribas, Société Générale, Commerzbank sau Lloyds au anunţat deja că se vor concentra mai mult pe piaţa internă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO