Business Internaţional

BERD va prelua 30% din Raiffeisen Bank Aval din Ucraina, în cadrul unei majorări de capital

BERD va prelua 30% din Raiffeisen Bank Aval din Ucraina,...

Autor: Anca Dumitrescu

26.11.2015, 11:38 157

Majorarea de capital de la RBA, în valoare de 3,15 miliarde de grivna (122 milioane euro la cursul din 23 noiembrie), are rolul de creştere a raportului Tier 1 (între capital şi activele ponderate în funcţie de risc) de la 6,86% în septembrie la 14,19%, se arată într-un comunicat al BERD.

Majorarea capitalului Raiffeisen Bank Aval, una dintre cele mai importante bănci universale din Ucraina, necesită acordul acţionarilor RBI, la o adunare generală care va avea loc pe 3 decembrie. În urma tranzacţiei, BERD va deţine 30% din acţiunile RBA.

Participaţia RBI la Raiffeisen Bank Aval va scădea în urma operaţiunii de la nivelul actual de 96,2% la circa 67%. Nivelul exact al participaţiei va depinde de participarea celor aproximativ 109.000 de acţionari minoritari la majorarea de capital.

”Prin intrarea în acţionariatul RBA, BERD va consolida capitalul acesteia împreună cu RBI, contribuind la mult-necesara recapitalizare a sectorului bancar ucrainean. Parteneriatul va întări poziţia RBA de furnizor major de servicii bancare moderne atât pentru companii cât şi pentru persoane fizice din Ucraina şi va ajuta la deblocarea potenţialului ţării”, a declarat Nick Tesseyman, director general pentru instituţii financiare la BERD.

Karl Sevelda, CEO la RBI şi preşedinte al consiliului de supraveghere al Raiffeisen Bank Aval, a spus la rândul său că parteneriatul cu BERD este o confirmare a stabilităţii RBA.

Raiffeisen Bank Aval oferă servicii printr-o reţea de aproximativ 600 de sucursale, pentru peste 2,8 milioane de clienţi persoane fizice şi companii.

Raiffeisen Bank International, din Austria, este prezentă pe 15 pieţe din Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România.

În total, RBI are 52.700 de angajaţi şi deserveşte 14,8 milioane de clienţi, prin intermediul a 2.800 de sucursale. Raiffeisen Zentralbank Österreich deţine 60,7% din acţiunile RBI, restul titlurilor fiind listate la bursa din Viena.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO