Business Internaţional

Berea a ajuns să coste mai puţin decât apa

Berea a ajuns să coste mai puţin decât apa

Autor: Luciana Georgescu

06.07.2014, 10:47 2586

Supermarketurile din Marea Britanie vând alcoolul la preţuri foarte mici, astfel încât dozele de bere sau de cidru au ajuns să fie mai ieftine decât apa minerală, scrie Daily Mail.

Studiile arată că ieftenirile le permit consumatorilor să bea o cantitate mai mare de alcool decât doza recomandată zilnic, pentru mai puţin de un dolar, motiv pentru care experţii au solicitat interzicerea comercializării alcoolului la “preţuri extrem de scăzute”, pentru că reprezintă o sursă pentru problemele de sănătate, infracţiunile şi comportamentul antisocial.

Un studiu condus de Channel 4 a identificat trei lanţuri de supermarketuri, din Marea Britanie, unde preţul unei beri este mai mic decât cel al unei ape minerale Perrier. Tesco vinde o bere pentru 0,65 lire, în timp ce o apă Perrier costă 0,73 lire sterline. În supermarketul Asda, aceeaşi bere poate fi cumpărată pentru 0,72 lire, spre deosebire de o apă pentru care clientul trebuie să plătească cu 0,04 lire sterline în plus. În supermarketul Sainsbury, situaţia este similară – o apă Perrier este cu 0,07 lire mai scumpă decât o cutie de bere.

Autorii studiului au mai descoperit că Tesco şi Asda au vândut sticle de doi litri de cidru la preţul de 2,25 lire sterile, ceea ce înseamnă că un bărbat poate bea cantitatea de alcool recomandată zilnic, la mai puţin de o liră, în timp ce o femeie o poate cumpăra la doar 0,75 lire sterline.

“Guvernul şi-a neglijat în totalitate angajamentul pe care şi l-a luat în rezolvarea problemei cu alcool mult prea ieftin, care alimentează apariţia unui număr mare de boli şi neregului în Marea Britanie”, a declarat Katherine Brown, directoarea Institutului de Studii privind Alcoolul din Marea Britanie.

Statistici publicate de guvern arată că abuzul de alcool provoacă anual pagube de 21 de milioane de lire sterline, produse din infracţiuni, accidente şi boli. Experţii din domeniu avertizează că Anglia s-ar putea confrunta cu o povară şi mai mare, ca urmare a solicitărilor din partea Scoţiei, a Ţării Galilor şi a Nordului Irlandei de a impune un preţ minim pe alcool.

David Cameron, primul ministru al Marii Britanii, a propus interzicerea vânzării de produse alcoolice la preţuri mai mici de 0,45 de lire sterline pe unitate în Anglia şi în Ţara Galilor, ceea ce ar însemna că preţul minim al unei cutii de bere ar fi 1,56 lire sterline, al unei sticle de vin – 4,22 lire, iar al unei băuturi spirtoase – 12,6 lire sterline.

Iniţiativa nu a luat însă amploare din cauza opoziţiei din Cabinet şi a unei campanii susţinute de industria băuturilor alcoolice.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO