Business Internaţional

Berlinul se pregăteşte de furia lui Trump

Berlinul se pregăteşte de furia lui Trump

Autor: Bogdan Cojocaru

20.01.2017, 00:05 3177
Preşedintele SUA Donald Trump a atacat cu vorbe Mexicul şi China, acuzându-le de practici comerciale neloiale. Acum, oficiali germani cred că Trump îşi va îndrepta tirul spre ei, scrie revista Politico.

Viceministrul german de finanţe Jens Spahn a avertizat într-un interviu pentru revista Politico că ţara sa ar putea fi următoarea pe lista ţintelor în războiul comercial al lui Trump.

„În aceste dispute se pune accent mai ales pe Mexic şi China. Dar când vine vorba de problema surplusului comercial, Japonia şi Germania sunt următoarele state pe listă“, a spus Spahn după o serie de întâlniri neoficiale în New York şi Washington cu membri ai echipei lui Trump. Ministrul s-a dus săptămâna trecută în SUA pentru a discuta informal cu aliaţi ai noului lider american, printre care Peter Navarro, şeful nou-formatului Consiliu Naţional al Comerţului al Casei Albe.

Ministrul a povestit că în aceste discuţii a subliniat că surplusul comercial masiv al Germaniei nu este o strategie de sprijinire a economiei germane pe spatele partenerilor internaţionali – poziţia pe care a adoptat-o Trump pentru a critica politica de comerţ a Chinei.  

„Aşa cum de ani de zile încercăm să le povestim partenerilor europeni, acest surplus nu este o problemă, ci mai degrabă un avantaj“, a spus Spahn. El este membru al partidului creştin-de­mocrat al cancelarului Angela Merkel.

„Având în vedere că, de ani de zile, acest lucru a fost dificil de explicat la Bruxelles, vom avea nevoie de alte câteva runde de discuţii la Washington.“

Germania exportă semni­ficativ mai mult decât importă, ceea ce este un motiv de frustrare pentru mulţi parteneri interna­ţionali, inclusiv SUA, care au criticat Berlinul că nu face îndeajuns pentru a stimula importurile. 

În loc să investească surplusul de bani, spun criticii, germanii preferă să economisească, împiedicând astfel ţările afectate de criză din zona euro să-şi revină şi încetinind creşterea globală.

În aprilie, SUA au pus Germania, alături de China, Taiwan, Coreea de Sud şi Japonia, pe lista ţărilor pe care Washingtonul le suspectează că acţionează necinstit pentru a-şi sprijini economiile.

Surplusul de cont curent al Germaniei, un indicator al puterii financiare a unui stat care include şi balanţa comercială, aproape că s-a dublat în cinci ani, de la 145 de miliarde de euro în 2010 la 256 de miliarde de euro în 2015. Datele pentru 2016 încă nu au fost publicate, dar cifrele lunare sugerează că surplusul a rămas ridicat.

Trump va deveni vineri preşedinte cu drepturi depline, iar la Berlin mulţi sunt îngrijoraţi că Germania va primi acelaşi tratament ca statul chinez. Însă Germania nu-şi controlează economia său pieţele aşa cum o face China, a spus Spahn.

„Trebuie să facem clar că este o diferenţă între deficitul comercial pe care SUA îl au cu state unde salariile sunt mici, cum ar fi China, pe o parte, şi cel cu o ţară tehnologizată şi cu salarii mari ca Germania pe de cealaltă parte“, a explicat ministrul. „În UE, pieţele sunt cele care iau deciziile.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO