Business Internaţional

Berlusconi modifică planul de austeritate care a convins BCE să sprijine Italia

Berlusconi modifică planul de austeritate care a convins BCE să sprijine Italia

Foto AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

31.08.2011, 00:00 449

Premierul italian Silvio Berlusconi a revizuit planul de austeritate de 45 de miliarde de euro care a convins BCE să cumpere obligaţiuni ale Italiei renunţând la ideea de a impozita suplimentar pe cei cu averi mari şi limitând tăierile de fonduri prevăzute pentru guvernele regionale, scrie Bloomberg.

Decizia vine după ce Berlusconi şi ministrul de finanţe Giulio Tremonti au discutat timp de şapte ore cu reprezentanţi ai Northern League, un aliat cheie în coaliţie care s-a opus unor elemente ale planului original. Acesta are scopul de a echilibra bugetul până în 2013.

Modificările vor stârni probabil noi critici la adresa modului în care guvernul gestionează criza şi ar putea afecta credibilitatea Italiei, stat confruntat cu probleme pe pieţele financiare. Economia italiană a stagnat în ultimul deceniu. Până în prezent, executivul nu a reuşit să introducă măsuri care să rezolve problemele majore ale ţării, precum şomajul ridicat în rândul tinerilor şi taxele împovărătoare.

Revizuirea lasă nemodificată valoarea reducerilor de cheltuieli, iar guvernul a anunţat că se va concentra mai mult pe stoparea evaziunii fiscale. Executivul va exclude, de asemenea, anii de studenţie sau cei de serviciu militar de la calculul vârstei de pensionare, întârziind astfel ieşirea la pensie pentru unii salariaţi.

Guvernul nu a făcut însă referiri la creşterea TVA, măsură intens discutată de presă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO