Business Internaţional

Bill Gates: Planul meu pentru rezolvarea celor mai mari probleme ale omenirii

Bill Gates: Planul meu pentru rezolvarea celor mai mari...

Autor: Bogdan Cojocaru

02.02.2013, 11:21 4817

​Putem învăţa multe despre cum putem facem mai bună lumea secolului XXI de la un simbol al erei industriale: motorul cu aburi. Pentru îmblânzirea puterii aburului a fost nevoie de multe inovaţii, după cum scrie William Rosen în cartea "Cele mai puternice idei din lume". Printre cele mai importante sunt un nou mod de a măsura forţa motoarelor şi un micrometru, poreclit "Lordul Cancelar", cu care se pot măsura distanţele foarte mici.

Astfel de instrumente de măsură, scrie Rosen, au permis inventatorilor să vadă dacă modificările treptate făcute de ei aduc îmbunătăţirile, precum putere mai mare cu un consum mai mic de cărbune, de care era nevoie pentru a construi motoare mai bune.

Dar de aici se poate învăţa o lecţie mai importantă: Fără ajutorul măsurătorilor precise, inovaţia este "condamnată să fie rară şi haotic distribuită, notează Rosen. Cu măsurători exacte, invenţiile devin ceva "normal".

În ultimul an am remarcat cât de importante sunt măsurătorile în îmbunătăţirea situaţiei oamenilor. Poţi ajunge la un progres incredibil dacă stabileşti un obiectiv clar şi găseşti o măsură pentru a determina progresul făcut spre îndeplinirea obiectivului.

Poate că pare ceva simplu, dar este uimitor cât de puţine persoane apelează la un astfel de plan şi cât de greu poate fi pus planul corect în practică.

De-a lungul timpului, ajutorul străin a fost măsurat în suma totală de bani investită - şi, în timpul Războiului Rece, prin faptul dacă un stat ne-a fost sau nu aliat - şi nu prin cât de mult a ajutat în realitate oamenii.

O inovaţie, indiferent dacă este un vaccin nou sau o sămânţă mai rezistentă, nu poate avea impact dacă nu ajunge la oamenii care au nevoie de ea.

Am găsit multe exemple de cum măsurătorile au adus îmbunătăţiri - de la o şcoală din Colorado la o clinică din Etiopia. Fundaţia noastră sprijină aceste eforturi. Dar noi, şi alţii, trebuie să facem mai mult.

În condiţiile în care bugetele guvernelor şi fundaţiilor devin tot mai mici, trebuie să învăţăm din lecţiile motorului cu aburi şi să le adaptăm pentru a rezolva cele mai mari probleme ale omenirii.

Sănătatea şi lupta cu bolile

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO