Business Internaţional

Birouri goale în cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa

Birouri goale în cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa

Autor: Octavian Calei

28.07.2012, 12:48 1716

Cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa, inaugurată în 2010, într-o perioadă dificilă din punct de vedere financiar pentru Dubai, are vacante mai mult de doua treimi din spaţiile pentru birouri, informează BBC.

Atunci când cel mai înalt bloc turn din lume a fost inaugurat în ianuarie 2010 a fost numit în ultima clipă Burj Khalifa, în loc de Burj Dubai, ca gest de recunoştinţă faţă de familia roială din Abu Dhabi, şeicul Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, care a venit în ajutorul oraşului cu un bailout de 16,4 miliarde euro. Momentul deschiderii clădirii a fost unul nu tocmai nimerit, fiind la câteva săptămâni după colapsul financiar al Dubaiului.

Conform analiştilor imobiliari, spaţiile destinate birourilor în cadrul Burj Khalifa sunt goale în proporţie de două treimi, mai mult de 20 de etaje în ciuda faptului că toate au fost vândute înainte ca turnul să fie terminat.

Alan Robertson, şeful executiv al firmei imobiliare Jones Lang LaSalle, a indicat că preţul chiriei este motivul pentru care birourile clădirii sunt goale, preţ care este "dublu faţă de proprietăţi echivalente aflate la 50 de metri mai încolo".

Designul turnului, ascuţit către vârf, face ca spaţiul să fie limitat iar pentru companiile mari care ar avea nevoie de mai multe etaje, situaţie este complicată deoarece fiecare etaj are câte un proprietar diferit.

"Burj Khalifa este un simbol global, o adresă fantastică şi prestigioasă. Însă nu aceasta este imaginea pe care multe companii multinaţionale vor s-o afişeze în aceste vremuri. Companiile vor să aibă o imagine finuţă şi profesională, nu una extravagantă şi strălucitoare", a spus Robertson.

Unii proprietari sunt mulţumiţi să păstreze spaţiile de birouri goale fie ca investiţie pe termen lung, fie pentru că nu mai au şanse să-şi recupereze investiţia. Alţi proprietari încearcă totuşi să vândă. Luna trecută, un investitor anonim a listat pe un site de licitaţii imobiliare din SUA un etaj din Burj Khalifa cu 20 de milioane de dirhami (4,5 mil. euro).

Aproape 35% din spaţiile de închiriat pentru firme din Dubai este vacant, informează un raport recent al Jones Lang LaSalle. Această cifră ascunde o disparitate, declară firma, în unele părţi din Dubai cererea este mai ridicată în timp ce în alte zone, dezvoltatorii se străduiesc să atragă chiriaşi şi cumpărători.

Deşi populaţia Dubaiului se poate dubla în următoarea decadă pe măsură ce mai multe locuri de muncă sunt create, crescând cererea pentru spaţii de birouri şi de locuinţe, firma de imobiliare Jones Lang LaSalle susţine că acest lucru nu va avea nici un impact asupra situaţiei spaţiilor de închiriat ale Burj Khalifa.

"Clădirea atrage un anumit tip de companii, atrage acele firme care atunci când spun oricui adresa birourilor, oamenii să nu aibă nici o îndoială în privinţa locaţiei", a spus Robertson.

Burj Khalifa are 828 de metri, 900 de apartamente de lux şi 37 de etaje pentru birouri.

Hotelul din cadrul turnului este de obicei rezervat în mare parte de către magnaţi ai petrolului din toată lumea. În ciuda popularităţii clădirii, numai 80% dintre apartamentele de lux sunt ocupate, la preţuri care au crescut cu 10% faţă de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO