Business Internaţional

Bitcoin face istorie: În încercarea de a reduce evaziunea, Europa vrea să reglementeze criptomoneda

Bitcoin face istorie: În încercarea de a reduce...
18.12.2017, 18:57 2080

Germania a aderat la guvernele europene, care impun reglementarea monedei digitale Bitcoin, în ciuda faptului că este folosită pentru spălarea banilor, de către traficanţi de droguri şi terorişti, relatează Bloomberg.

Bruno Le Marie, ministrul finanţelor din Franţa, a declarat că îi va cere omologilor săi din Grupul celor 20 de naţiuni să ia în considerare reglementarea comună a mărfurilor.

Îngrijorările sale sunt împărtăşite de guvernul Italian, care ar fi deschis discuţiilor de reglementare, potrivit unui oficial din guvernul de la Roma, care a cerut să nu fie numit, deoarece această mişcare nu este încă politică.  De asemenea, Uniunea Europeană introduce noi reguli care se vor aplica în acest caz.

„Nu-mi place, poate ascunde activităţi cum ar fi traficul de droguri şi terorismul”, a spus Bruno Le Marie pentru televiziunea ICL. „Există un risc speculative evident, trebuie să ne uităm la el şi să studiem”, a adăugat el.

Propunerea lui Bruno Le Marie a venit, pentru Bitcoin ca un pas spre acceptabilitate, odată cu lansarea tranzacţiei futures, de duminică seară, la sediul CME Group Inc.

Lansarea a avut loc o săptămână după ce rivalul din Chicago, Cboe Global Markets Inc., a introdus instrumente asemănătoare cu criptarea valutară volatile care a fost create în urma crizei financiare din 2008, ca o alternativă la monedele emise de guvern. Bitcoin a atins luni un nou record de 20.000 de dolari.

Ministerul Finanţelor din Germania, cea mai mare economie din Europa, „monitorizează foarte atent evoluţiile de pe piaţa financiară”, a afirmat acesta. „Acest lucru se aplică, de asemenea, dezvoltării actuale a bitcoin-ului”.

Franţa nu este singura care încearcă să reglementeze o monedă care avansează mai departe în lumea financiară. Ministrul finanţelor din Italia, Pier Carlo Padoan, ar fi gata să discute propunerea lui Le Marie, potrivit oficialului de la Roma.

Deputaţii europeni şi reprezentanţii statelor membre au convenit, vineri, asupra revizuirii normelor de combatere a spălării de bani, una din propuneri fiind extinderea cadrului la firme care „sunt responsabile pentru deţinerea, stocarea şi transferal monedelor virtuale”, potrivit unei declaraţii a Comisiei Europene. Aceste companii „vor trebui să identifice clienţii şi să raporteze orice activitate suspectă”.

Stephen Barclay, secretar economic al Trezoreriei Britanice, a declarat pe data de 3 noiembrie, parlamentarilor că noile norme vor „aduce platforme virtuale de schimb valutar şi furnizori de portofolii, în reglementarea anti-spălare a banilor şi a finanţării terorismului”.

Pentru guvernul britanic, monedele digitale „pot fi folosite epntru a facilita criminalitatea informatică”, potrivit unei note din partea Trezoreriei. „Există puţine dovezi actuale care să ateste că bitcoin este folosit pentru spălarea banilor, desi se aşteaptă ca acest risc să crească. De aceea aceste regulamente ne vor fi utile”.

„Este logic să discutăm riscurile speculative ale monedelor virtuale şi impactul acestora asupra sistemului financiar la nivel international”, a declarat un purtător de cuvânt din Ministerul Finanţelor din Berlin, prin e-mail.

Supraveghetorul financiar al Germaniei, Bafin, a avertizat, luna trecută, despre riscurile criptomonedei pentru consumatori. Elisabeth Roegel, directorul executiv al Bafin, care supraveghează valorile imobiliare, a declarant într-un discurs, care a avut loc pe 30 noiembrie, că reglementarea la nivel national nu este suficientă, din cauza dimensiunii internaţionale a monedelor digitale. „În special, internetul u cunoaşte frontierele national„”, a spus Elisabeth Roegel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO