Business Internaţional

Blocuri uriaşe de apartamente, promovate clienţilor din Siberia – strategia Etalon Group, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Rusia

Blocuri uriaşe de apartamente, promovate clienţilor din Siberia – strategia Etalon Group, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Rusia

Autor: Radu Bostan

25.12.2012, 15:00 2489

Viaceslav Zarenkov are construcţia în sânge. Cândva el însuşi muncitor pe şantier, acum 25 de ani, în plină perestroikă, Zarenkov a pus bazele Etalon Group, unul din cei mai mari dezvoltatori rezidenţiali din Rusia, devenind un pionier al sectorului privat rus. În prezent, afacerile Etalon merg din ce în ce mai bine şi compania a devenit o preferată a investitorilor care caută să pună mâna pe banii clasei mijlocii în curs de apariţie în Rusia, scrie Business New Europe.

Etalon, care în aprilie 2011 a strâns 575 milioane de dolari când s-a listat pe bursa londoneză, este cel mai mare dezvoltator rezidenţial din nord-vestul Rusiei. Compania s-a concentrat iniţial pe oraşul natal al lui Zarenkov, Sankt Petersburg, dar recent şi-a extins afacerile şi în capitala rusă. "Oferim locuinţe de calitate superioară la preţuri accesibile", spune Anton Evodkimov, directorul financiar al Etalon. "Construim pentru clasa mijlocie. Oamenii din această clasă nu sunt interesaţi de holuri cu marmură, ci vor case practice şi confortabile."

Etalon domină acest segment din piaţă, întrucât concurenţii săi construiesc fie blocuri de apartamente ieftine pentru clasa muncitoare, fie clădiri scumpe pentru oligarhii ruşi. Celălalt element esenţial al business-ului Etalon este că firma construieşte numai la scară mare. Proiectul "Golful de Aur" construit recent în Sankt Petersburg este un caz tipic. "Golful" a fost finalizat anul trecut şi oferă peste 200.000 mp de spaţiu rezidenţial. În Moscova, compania a terminat recent prima etapă de 140.000 de metri pătraţi din proiectul de un milion de metri pătraţi numit "Dealuri de Smarald", al cărui cost va ajunge la circa 2 miliarde de dolari până în 2016.

Pentru a-şi atinge ţintele de profit, constructorul este însă legat de cele două capitale ale Rusiei - Moscova şi Sankt Petersburg - deoarece sunt singurele zone metropolitane cu cerere pe măsura proiectelor Etalon. "Celelalte regiuni cresc repede, însă alte oraşe mari au cam un milion de locuitori şi cererea este de 100.000 mp, ceea ce este prea puţin pentru noi", spune Evdokimov.

Apartamente finanţate de viitorii locatari

Secretul succesului Etalon este că viitorii locatari finanţează construcţia proiectelor plătind chiar ei pentru apartamente încă înainte ca acestea să fie gata. Etalon nici măcar nu oferă discount-uri pentru apartamentele în construcţie, care se vând la acelaşi preţ de piaţă ca cele deja existente. Este normal ca sistemul să pară riscant pentru cineva din afara Rusiei şi bineînţeles că au existat şi cazuri în care alţi dezvoltatori "au dat faliment" şi au dispărut cu banii înainte să pună o cărămidă.

Modelul de business al Etalon funcţionează totuşi, din două motive. În primul rând, aproape 70% din spaţiul locativ al oraşelor mari este alcătuit din aşa-numitele Hruşciovka, clădiri prefabricate ieftine şi uşor de asamblat, construite în anii 1970 pe vremea lui Nikita Hruşciov pentru a acoperi rapid un deficit sever de locuinţe la oraşe. Astăzi, aceste clădiri cu cinci etaje (înălţimea maximă peste care instalarea unui lift devine necesară) sunt într-o stare deplorabilă dar tot se vând la preţuri astronomice, afirmă Evdokimov. Clienţii sunt dispuşi să plătească în avans pentru că ştiu că vor primi un apartament modern şi pentru că au încredere în reputaţia Etalon.

Al doilea motiv este că apartamentele Etalon sunt uşor de finanţat. Creditele ipotecare au cunoscut un boom din 2010, dar acestea reprezintă doar 10% din vânzările companiei. "Noi nu efectuăm verificări prealabile ale clienţilor şi niciun fel de anchetă. Atâta timp cât pot să plătească avansul şi ratele, noi le vindem apartamentul", spune Evdokimov.

În lumea ciudată a finanţelor ruseşti, este chiar un avantaj să ignori ipotecile şi verificările, deoarece puterea de cumpărare a multor ruşi depăşeşte cu mult venitul lor declarat. Multe persoane au o sursă secundară de venit, legală sau ilegală, care nu poate fi luată în considerare de o bancă la calcularea costului unui credit. La Etalon, este suficient ca un client să-şi poată plăti rata ca să fie acceptat ca viitor locatar.

Birouri de vânzări în Siberia

Mizând pe reputaţia sa, Etalon şi-a creat o reţea solidă de vânzări, cu 10 birouri în întreaga Rusie şi încă 30 de agenţi independenţi. La prima vedere, harta punctelor de lucru ale companiei arată ciudat, deoarece include oraşe care sunt total izolate, precum Mirny în mijlocul regiunii de permafrost din Iacuţia, Sugurt în tundra siberiană, Norilsk pe coasta arctică şi Magadan, odinioară centrul Arhipelagului Gulag, în estul îngheţat al Rusiei.

Etalon şi-a ales însă aceste locaţii după un principiu foarte logic, spune Evodkimov: toţi oamenii care lucrează în aceste locuri groaznice vor să plece. Regiunile de mai sus sunt printre cele mai bogate din Rusia, datorită rezervelor vaste de minerale. "Toate sunt oraşe miniere. La Mirny sunt diamante, la Surgut - petrol, la Norilsk - nichel. Oamenii merg acolo pe contracte pe 10-15 ani, dar în ultimii cinci ani încep să se întrebe unde vor merge mai departe", explică directorul financiar.

Unde s-ar muta majoritatea ruşilor dacă ar avea posibilitatea? Unde altundeva decât într-unul din cele două oraşe în care face afaceri Etalon! Potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, populaţia Moscovei s-ar dubla dacă ruşii ar avea mijloacele materiale să locuiască unde ar dori. Cum veniturile per capita cresc mereu pentru tot mai multe persoane, visul acesta devine treptat realitate. Evdokimov spune că Etalon are de gând să dubleze volumul de clădiri construite şi să livreze încă 400.000 mp în Sankt Petersburg şi 800.000 mp în Moscova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO