Business Internaţional

Bloomberg: România ocupă locul 38 în clasamentul celor mai inovatoare economii ale lumii

Bloomberg: România ocupă locul 38 în clasamentul celor...

Autor: Anca Olteanu

17.01.2017, 12:18 265

România ocupă locul 14 în ceea ce priveşte valoare adăugată a produselor şi locul 25 la capitolul tehnologizării companiilor. Ţara se situează pe poziţia 49 din cele 78 în ceea ce priveşte cheltuielile alocate cercetării şi dezvoltării, potrivit Indexului Inovaţiei realizat de Bloomberg. Indexul clasează economiile în funcţie de factori precum cheltuielile pentru cercetare şi dezvoltare, gradul de concentrare a companiilor tehnologizate, valoarea adăugate a produselor, activitatea de brevetare, productivitate şi educaţia terţiară.

Ungaria se clasează, anul acesta, pe locul 27, cu trei poziţii mai sus decât în 2016, iar Polonia ocupă locul 22, faţă de poziţia 23 de anul trecut.

Coreea de Sud ocupă prima poziţie în clasament, depăşind celelalte ţări la capitole precum cheltuieli pentru cercetare şi dezvoltare, educaţie şi densitate de companii tehnologizate.

Suedia ocupă locul al doilea în clasamentul celor mai inovatoare economii ale lumii şi îşi datorează creşterea îmbunătăţirii producţiei, în timp ce Finlanda ocupă locul cinci, cu două poziţii mai sus în top faţă de anul trecut, datorită creşterii numărului firmelor tehnologizate în ţară. Norvegia şi-a menţinut poziţia 14, deţinută din 2016.

Rusia este perdantul din 2017 al Indexului Bloomberg, coborând 14 locuri şi ajungând pe locul 26.

Japonia, unde yenul întâmpină dificultăţi după doi ani de scădere, a căzut pe locul 7 de pe locul 4.

Statele Unite au pierdut un loc, ajungând pe poziţia a noua, în timp ce China şi-a menţinut locul 21 în clasament, îmbunătăţindu-şi învăţământul terţiar, care cuprinde învăţământul postliceal, în timp ce concentrarea companiilor tehnologice a oscilat.

Clasamentul a început cu 200 de economii, dar cele care nu ar raportat date pentru şase sau şapte categorii au fost excluse din analiză, fapt care a redus lista la 78.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO