Business Internaţional

Boeing şi General Electric, motoare principale ale industriei din SUA, ameninţă că îşi mută producţia în străinătate

Boeing şi General Electric, motoare principale ale...

Autor: Bogdan Cojocaru

04.08.2015, 00:05 1845
Grupul aerospaţial Boeing şi conglomeratul industrial General Electric (GE) i-au ameninţat pe politicienii americani că iau în considerare transferarea în afara SUA a unei părţi din producţia aferentă anumitor contracte în curs. Mutarea producţiei înseamnă mai puţine locuri de muncă şi veşti rele pentru autorităţi, pentru care stabilitatea pieţei muncii este un subiect extrem de sensibil.

Motivul „furiei“ giganţilor industriali: conservatorii din Congres şi-au pus în cap să desfiinţeze Banca de Import-Export (Ex-Im), scrie publicaţia franceză Le Monde. Această agenţie federală a fost înfiinţată în 1934 cu scopul de a proteja companiile exportatoare americane de defaultul clienţilor lor şi de a le ajuta să-şi finanţeze proiectele. Deşi o nouă  autorizare de funcţionare a băncii a fost emisă pe 1 iulie, o parte din republicani conduşi de facţiunea conservatoare „Tea Party: se opune reînnoirii. Pentru că politicienii nu au ajuns la un acord în privinţa Ex-Im înainte de începerea va­can­ţei parlamentare, care a început săptămâna trecută, acti­vitatea băncii este suspendată până cel puţin în septembrie.

Cei care se opun deschiderii Ex-Im spun că banca re­pre­zintă o barieră în calea pieţei libere şi că aceasta favorizează capitalismul clientelar şi în special companiile mari. GE, care participă la o serie de licitaţii de aproximativ 10 miliarde de dolari, nu poate aştepta bunăvoinţa parlamentarilor. Conglomeratul industrial, care produce de la electrocasnice la echipamente pentru minerit şi pentru industria electrică, intenţionează să apeleze la instituţii de creditare a exporturilor din alte ţări pentru a-şi finanţa proiectele. Urmarea: transferarea producţiei la uzinele pe care grupul le are în Marea Britanie, Franţa, Germania, China şi Ungaria.

„Identificăm agenţii de finanţare a exportului care nu vin din SUA”, a explicat pentru Reuters John Rice, directorul o­pe­­raţiunilor internaţionale ale GE. Pe 29 iulie, Jim McNerney, pre­şedintele Boeing, a lansat o ameninţare de acelaşi tip. „Intenţionăm să transferăm o parte importantă din pro­ducţie în străinătate. Boeing n-a luat niciodată în con­si­derare acest lu­cru înainte de această nebunie legată de Ex-Im”, a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO