Business Internaţional

Boicotul „Davosului saudit“ ia amploare

Boicotul „Davosului saudit“ ia amploare

Autor: Catalina Apostoiu

19.10.2018, 00:04 605

De la izbucnirea scandalului din jurul dispariţiei jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, asupra autorităţilor din regat planează suspiciuni teribile.

Lista personalităţilor din lumea afacerilor şi financiară care-şi anulează participarea la „Davosul din deşert“, summitul economic organizat de Arabia Saudită în perioada 23-25 octombrie, devine tot mai lungă pe zi ce trece, scrie La Tribune.

De la izbucnirea scandalului din jurul dispariţiei jurnalistului saudit Khashoggi, asupra autorităţilor din regat planează suspiciuni teribile.

După ce preşedintele BNP Paribas Jean Lemierre şi-a anulat participarea, exemplul acestuia a fost urmat de şefa FMI Christine Lagarde şi de Frederic Oudea, şeful SocGen.

Summitul organizat de fondul suveran saudit ar urma să reflecte refor­­mele economice lansate de prin­ţul moştenitor Mohammed ben Sal­man. Succesul acestuia este însă pus sub semnul întrebării după dispa­riţia lui Khashoggi. Autorităţile turce cred că jurnalistul a fost ucis în inte­rio­rul con­­sulatului saudit din Istanbul de că­tre o echipă de asasini veniţi din Riad.

Un senator american foarte influent şi apropiat lui Donald Trump, Lindsay Graham, l-a acuzat pe Mo­ham­med ben Salman şi a argumentat că acesta trebuie să părăsească puterea.

Totuşi, preşedintele american a cerut ca Arabia Saudită să beneficieze de prezumţia de nevinovăţie.

De partea franceză, din lista de partici­panţi, Virginie Morgon de la Eu­razeo şi Jean-Bernard Levy de la EDF nu au făcut până acum niciun comentariu pe marginea participării lor.  În schimb, Patrice Caine, CEO al Thales, a anunţat că nu va merge la summit, dar va trimite un repre­zen­tant.

Mai apoi, Bruno Le Maire, ministrul francez al economiei şi finanţelor, şi-a anulat participarea la forumul saudit.

Din sectorul bancar/financiar, nume grele precum cel al lui John Flint, director general al HSBC, Tidjane Thiam, director general al Credit Suisse, Ajay Banga, CEO al Master Card, Jamie Dimon, CEO al JPMorgan Chase, Larry Fink, CEO al BlackRock şi Stephen Schwarzman, CEO al Blackstone, şi-au anulat de asemenea participarea.

Mai multe grupuri media, printre care CNN, Bloomberg, The Economist, New York Times, CNBC, Financial Times şi-au anulat la rândul lor participarea.

Potrivit Washington Post, şi alte organizaţii şi-au suspendat relaţiile de afaceri cu Arabia Saudită în urma scandalului. Printre acestea, Glover Park Group, The Harbour Group, organizaţii de lobby din Washington. Middle East Institute, un thin tank din Washington, a anunţat că nu va mai accepta donaţii din partea Arabiei Saudite.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO