Business Internaţional

Bolivia naţionalizează principalul operator al reţelei electrice de la un grup spaniol

Bolivia naţionalizează principalul operator al reţelei electrice de la un grup spaniol

Evo Morales, primul preşedinte nativ al Boliviei. Foto AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

03.05.2012, 00:02 398

Spania a primit o nouă lovitură în America de Sud după ce preşedintele Boliviei, Evo Morales, profitând de simbolismul zilei de 1 mai a dispus naţionalizarea diviziei locale a companiei spaniole Red Electrica şi a ordonat armatei să ocupe facilităţile acesteia. Morales, primul preşedinte nativ al Boliviei, susţine că unitatea, care opera 85% din reţeaua naţională de electricitate, nu a investit destul în ţară, scrie presa internaţională.

"Trăiască 1 mai şi trăiască naţionalizarea. Guvernul a in­ves­tit 220 mil. dolari şi alţii au profitat. De aceea ne-am decis să na­ţio­nalizăm transportul de energie", a declarat pre­şe­dintele, care a atenţionat că în reţeaua electrică au fost investite doar 81 mil. dolari de la privatizarea acesteia în 1997, notează AP. Compania naţionalizată, Transportadora de Electricidad, este deţinută în proporţie de 99,94% de Red Electrica, la care guvernul spaniol are o participaţie de 20%.

Anunţul lui Morales, făcut în cadrul unei ceremonii televizate în cinstea zilei de 1 mai, vine după ce Argentina a naţionalizat luna trecută cea mai mare companie petrolieră a ţării, YPF, însuşindu-şi 51% din acţiunile unităţii de la grupul spaniol Repsol, care deţinea 57,4% din acţiuni.

Morales are antecedente cu naţionalizările. În urmă cu doi ani statul a preluat patru companii din sectorul energetic, dintre care două erau străine, "la cererea arzătoare a poporului", scrie Financial Times. De altfel, naţionalizările de 1 mai tind să devină o tradiţie în Bolovia, remarcă publicaţia britanică.

În 2010 subsidiara boliviană a companiei britanice Rurelec, Guaracachi, a fost naţionalizată într-un eveniment televizat care a culminat cu poliţia militară înarmată escortând managerii locali afară din birouri. Anul acela guvernul a preluat controlul prin­cipa­lelor hidrocentrale şi a majorităţii capacităţilor de generare a electricităţii.

În 2006, primul său an ca preşedinte, Morales a anunţat că "na­ţionalizează" sectorul de petrol şi gaze. Apoi el a început să for­ţeze concesii din partea companiilor energetice multina­ţio­na­le şi să renegocieze contractele pentru a da Boliviei un control mai ma­re asupra economiei şi o porţie mai mare din profiturile in­dus­triei gazelor, cea mai mare a ţării. În 2008 Morales s-a folosit de z­iua de 1 mai pentru a anunţa finalizarea naţionalizării princi­pa­lei companii de telecomunicaţii a ţării, Entel, de la Telecom Italia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO