Business Internaţional

Bombardiere americane s-au apropiat de spaţiul aerian nord-coreean

Bombardiere americane s-au apropiat de spaţiul aerian...

Autor: Mihai Draghici

03.11.2017, 00:31 824

Bombardiere americane s-au apropiat de teritoriul Coreei de Nord pentru a "ameninţa şi a şantaja" Phenianul, susţine regimul Kim Jong-Un, conform unui comunicat difuzat de agenţia oficială de ştiri, KCNA.

"Schema nebunească a SUA de ameninţări şi şantaj, cu rolul zdrobirii republicii noastre cu arme nucleare, continuă în noiembrie, cum s-a întâmplat şi în octombrie", anunţă agenţia KCNA.

Bombardierele de tip B-1B au decolat de la Baza aeriană Anderson, situată în Arhipelagul Guam (SUA) şi au efectuat exerciţii în care au simulat un atac nuclear asupra Coreei de Nord, susţine KCNA. Avioanele militare au survolat Okinawa (Japonia), iar ulterior insula sud-coreeană Jeju, înainte de a trece pe deasupra Mării de Est (Marea Japoniei) şi a se apropia de spaţiul aerian nord-coreean.

Escortate de avioane de vânătoare sud-coreene, bombardierele americane au simulat atacuri nucleare, lovind ţinte dintr-un poligon sud-coreean. KCNA avertizează că exerciţiile de acest tip nu fac decât să amplifice tensiunile în Peninsula Coreea. "Statele Unite pot face eforturi disperate de a bloca poziţiile noastre militare avansate prin mobilizarea de capabilităţi strategice, dar armata şi poporul nord-coreean nu pot fi provocaţi să declanşeze un atac", precizează KCNA.

La sfârşitul lunii august, armata americană a efectuat două teste care au simulat atacuri atomice, într-un poligon militar din statul Nevada, în contextul tensiunilor cu regimul din Coreea de Nord, potrivit Administraţiei pentru Securitate Nucleară de la Washington.

În discursul rostit la Adunarea Generală ONU, în septembrie, Donald Trump a avertizat că va "distruge" Coreea de Nord în cazul în care liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-Un, va asuma "misiunea sinucigaşă" de a ameninţa Statele Unite. "În Coreea de Nord există un regim depravat, o bandă de criminali. Dacă acest om al rachetelor, Kim Jong-Un, se va angaja în misiunea sinucigaşă de a ameninţa SUA, vom distruge total Coreea de Nord", a declarat Donald Trump. Recent, Donald Trump a afirmat că "negociatorii americani" au fost făcuţi "să pară proşti", subliniind că "un singur lucru va funcţiona" în cazul Coreei de Nord, o referire la o posibilă intervenţie militară.

La rândul său, Coreea de Nord a ameninţat Statele Unite că este pregătită să riposteze cu "atacuri nucleare" la orice eventuală agresiune americană, în contextul avertismentelor lansate de Administraţia Donald Trump. Kim In-Ryong, adjunctul ambasadorului Coreei de Nord la Naţiunile Unite, a atras atenţia că tensiunile din Peninsula Coreea riscă să conducă la izbucnirea "în orice moment" a unui "război nuclear".

Pe fondul ameninţărilor, senatori democraţi din Statele Unite au iniţiat eforturi pentru a-l împiedica pe preşedintele Donald Trump să poată decide lansarea unui atac preventiv, nuclear ori convenţional, împotriva Coreei de Nord.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO