Business Internaţional

Brazilia: Războiul valutar mondial s-ar putea intensifica dacă se implică şi Europa

Brazilia: Războiul valutar mondial s-ar putea...

Autor: Marius Oncu

11.02.2013, 14:53 1443

Franţa a sugerat, înaintea reuniunii G20 de săptămâna următoare, că euro ar trebui depreciat, întrucât nivelul actual nu reflectă situaţia economică a uniunii monetare.

"Vom continua să avem aceste probleme dacă economia mondială nu-şi revine. Soluţia în cazul ţărilor europene ar fi să susţină dinamismul economic, care să le scoată din stagnare", a spus Mantega.

Cu peste doi ani în urmă, Mantega a introdus termenul de "război valutar" pentru a descrie devalorizările competitive ale monedelor naţionale derulate de ţările bogate cu scopul de a-şi susţine exporturile. Sprijinirea exportatorilor din ţările dezvoltate de către băncile centrale dezavantajează economiile emergente, precum Brazilia.

Ulterior, Brazilia şi-a depreciat propria monedă, realul, pentru a-şi proteja exportatorii de concurenţa externă.

Această abordare nu este potrivită pentru toate ţările, mai ales pentru cele industrializate, afirmă Mantega.

Franţa vrea să-şi avertizeze partenerii din G20 că un euro mai puternic ar putea afecta recuperarea Europei şi, în cele din urmă, pe cea a economiei mondiale.

Preşedintele francez, Francois Hollande, a alimentat temerile privind implicarea Europei în războiul valutar, după ce a cerut la începutul lunii februarie un euro mai slab şi a îndemnat zona euro să stabilească o ţintă pe termen mediu pentru cursul de schimb.

Euro s-a apreciat cu peste 8% în ultimele şase luni faţă de dolar şi se tranzacţionează aproape de maximul ultimelor 15 luni, ca urmare a îmbunătăţirii încredieri investitorilor în situaţia zonei euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO