Business Internaţional

Brazilia se confruntă, simultan, cu toate tipurile de recesiune cunoscute în era postbelică

Brazilia se confruntă, simultan, cu toate tipurile de...

Autor: CătăIina Apostoiu

17.03.2016, 00:03 2019
Brazilia, una dintre cele mai mari economii emergente, are fără îndoială nevoie de reforme, însă recesiunea extremă cu care se confruntă această ţară nu poate fi pusă doar pe seama corupţiei şi a administraţiei supradi­mensionate. Economia are probleme structurale.

Nenorocul Braziliei derivă din faptul că ţara suferă, în mod simultan, de toate cele trei tipuri principale de recesiune care au fost înregistrate în economia mondială postbelică, explică Paul Temperton, director al New York Institute of Finance, într-o scrisoare publicată de Financial Times. 

Primul tip, caracteristic econo­miilor dezvoltate până la criza finan­ciară mondială, este o recesiune generată de rate mai ridicate ale dobânzii. Factorul determinant al unei astfel de înăspriri este în mod tipic inflaţia în creştere, iar creşterea ratelor dobânzii este în mod normal excesivă, ducând la o recesiune înainte ca inflaţia să fie adusă sub control.

Brazilia se încadrează clar în acest model. Inflaţia din această ţară a avansat constant de la 6,5%, când preşedintele Dilma Rousseff a venit pentru prima dată la putere în ianuarie 2011. Banca centrală, independentă şi cu o ţintă de inflaţie de 6,5%, şi-a majorat rata cheie de 17 ori de la începutul anului 2013, până la 14,15%. Inflaţia a continuat totuşi să crească, până la 10,4% în februarie.

Al doilea tip, înregistrat în multe economii dezvoltate în timpul şi după criza financiară, este o recesiune generată de eforturile de reducere a datoriilor după un boom al creditului.

Datoriile gospodăriilor au crescut rapid în ultimii ani, avansând cu 14% în ultimii 7 ani. Deşi nu la fel de mare ca în multe economii dezvoltate, datoria, dublată de rate ridicate ale dobânzii au sporit dramatic povara rambursării. Nivelul datoriei guvernamentale a urcat de asemenea. Capacitatea şi apetitul asumării de noi datorii în toate sectoarele economiei braziliene sunt acum dramatic reduse.

Al treilea tip de recesiune cu care se confruntă Brazilia apare atunci când preţurile exporturilor unei ţări scad relativ la preţurile de import. Acesta este tipul de şoc care a survenit în economiile dezvoltate în timpul celor două crize petroliere din anii ’70.

Puţine economii au neşansa de a se confrunta cu toate cele trei tipuri de recesiune în acelaşi timp, arată Paul Temperton.

La sfârşitul săptămânii trecute, sute de mii de brazilieni au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva guvernului şi a cere demisia preşedintelui Rousseff. Mulţi o acuză pe Rousseff de a fi scufundat economia ţării în cea mai profundă recesiune din ultimii cel puţin 25 de ani. Sondajele de opinie arată că mai mult de jumătate din brazilieni se pronunţă în favoarea punerii sub acuzare a lui Rousseff, realeasă pentru un al doilea mandat de patru ani în 2014, potrivit Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO