Business Internaţional

Brexitul bagă spaima în companii britanice şi străine deopotrivă. Nemţii sunt mai îngrijoraţi decât britanicii

Brexitul bagă spaima în companii britanice şi străine...

Autor: Catalina Apostoiu

16.03.2018, 00:05 1020

Brexitul continuă să împingă companiile în afara Marii Britanii şi să stârnească îngrijorări în creştere. 

După un şir lung de companii străine care şi-au anunţat decizia de a se muta pe fondul Brexitului, Unilever, a treia mare companie a Marii Britanii, a hotărât să-şi mute sediul din Londra în Rotterdam, o lovitură dură pentru guvernul Theresei May înaintea Brexitului.

Brexitul este şi motivul pentru care aproape 20 de bănci îşi vor muta sediul în Germania. În acelaşi timp, un nou studiu care relevă că ieşirea Marii Britanii din UE va costa companiile germane 9 miliarde de dolari pe an stârneşte spaimă în Germania.

Unilever anunţase anul trecut o revizuire a structurii sale duale, iar recent a declarat că-şi va împărţi businessul în trei divizii, una dintre acestea, cea de produse alimentare, urmând să-şi aibă sediul în Rotterdam, potrivit CNBC.

Potrivit reprezentanţilor companiei, 73.000 de angajaţi din Marea Britanie nu vor fi afectaţi de această decizie, iar Unilever va fi în continuare listată în Londra, Amsterdam şi New York.

Guvernul britanic a anunţat că decizia Unilever nu are nicio legătură cu Brexitul.

Nemţii la rândul lor devin mai preocupaţi de ieşirea Marii Britanii din UE decât britanicii înşişi, scrie Handelsblatt. Nervozitatea a fost sporită recent de un studiu care estimează că Brexitul va costa companiile germane 9 miliarde de euro pe an dacă UE şi Marea Britanie nu vor ajunge la un acord.

„Costurile în creştere legate de Brexit şi nesiguranţa riscă să diminueze profitabilitatea şi reprezintă o ameninţare existenţială pentru unele companii“, relevă studiul realizat de firma de consultanţă Oliver Wyman şi firma de avocatură Clifford Chance.

Volumul comerţului dintre Germania şi Marea Britanie a atins 121 miliarde de euro în 2017. Germania are cel mai mare excedent comercial cu Marea Britanie dintre toate ţările din UE, în valoare totală de aproximativ 47 miliarde de euro în 2017, ceea ce înseamnă că Germania ar avea cel mai mult de pierdut în urma unui Brexit haotic.

Joachim Lang, director general al Federaţiei Industriilor Germane, arată că dacă nu se va ajunge la un acord până săptămâna viitoare, companiile germane vor fi nevoite să adopte măsuri de urgenţă, incluzând relocarea.

În timp ce marile companii au lanţuri de aprovizionare în afara Europei şi se pot adapta mai uşor la Brexit, companiile mai mici tind să fie limitate la piaţa europeană. „Peste 60% dintre micii exportatori din Germania fac comerţ doar în UE. Aceştia nu au nicio experienţă cu graniţele, astfel că vor avea mari probleme pe viitor“, arată Finja Carolin Kutz, de la Oliver Wyman.

După Brexit, diferenţele de reglementare ar putea ridica bariere tehnice pentru comerţ, care afectează cel mai puternic IMM-urile germane, potrivit lui Thilo Brodtmann, director al unei asociaţii comerciale din Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO