Business Internaţional

Brexitul începe să-şi arate faţa urâtă: Deprecierea lirei, descurajarea angajatorilor, avertismentele băncilor şi prudenţa retailerilor

Retailerii cu operaţiuni în Marea Britanie au avertizat că deprecierea neobosită a lirei sterline se va vedea în cele din urmă la raft prin scumpirea produselor din import şi că incertitudinea care înconjoară Brexitul va slăbi încrederea consumatorilor.

Retailerii cu operaţiuni în Marea Britanie au avertizat că deprecierea neobosită a lirei sterline se va vedea în cele din urmă la raft prin scumpirea produselor din import şi că incertitudinea care înconjoară Brexitul va slăbi încrederea consumatorilor.

Autor: Bogdan Cojocaru

11.10.2016, 20:25 10275
Odată cu venirea toamnei Brexitul începe să-şi arate faţa cea urâtă pentru britanici, cu una dintre cele mai mari firme de recrutare avertizând asupra reticenţei multinaţionalelor de a face angajări în Marea Britanie şi cu retailerii atenţionând că deprecierea neobosită a lirei sterline se va vedea în cele din urmă la raft prin scumpirea produselor de import şi că  incertitudinea va slăbi încrederea consumatorilor.

Băncile străine vin şi ele cu avertismente că îşi vor muta în alte ţări o parte din personalul din Marea Britanie dacă aceasta pierde accesul la piaţa unică. În plus, o analiză a guvernului britanic văzută de ziariştii de la The Times (considerată controversată de presa pro-Brexit) arată că dacă Marea Britanie este dată afară de pe piaţa unică europeană, va pierde o zecime din veniturile din taxe. În document se estimează şi că PIB-ul britanic se va contracta cu până la 9,5% în 15 ani de la Brexit dacă ţara pierde accesul la piaţa comunitară, adică dacă va exista un „hard Brexit”, după cum scrie presa britanică.

Cum arată staţiile de metrou din Coreea de Nord. "Unul dintre cele mai misterioase şi frumoase sisteme de tranzit de pe pământ"

Cel mai colorat maraton: cum arată Color Run de la înălţime

Trebuie să încerci! Oaza din subteran: Cafenea, cinema 3D, restaurant la 120 de m adâncime

Analiza a reprezentat încă o lovitură pentru lira sterlină, pentru care marţi a fost a patra zi de depreciere în raport cu dolarul. Cu o depreciere de 17% anul acesta, lira a ajuns pe ultima poziţie într-un clasament al celor mai importante 16 valute din lume, potrivit Bloomberg. Căderea reflectă şi faptul că politicienii britanici, inclusiv noul premier Theresa May, nu au reuşit să clarifice cum va ghida guvernul ţara prin negocierile dure pentru ieşirea din Uniunea Europeană.

Consorţiul Retailerilor Britanici a avertizat că vin vremuri grele pentru retaileri în condiţiile în care deprecierea lirei va duce la creşterea costurilor cu importurile, iar încrederea populaţiei este erodată de un climat de incertitudine economică creat de negocierile pentru Brexit, scrie The Guardian. Retailerii sunt prudenţi cu toate că în septembrie vânzările de alimente au fost suficient de puternice pentru a compensa scăderea cererii pentru îmbrăcăminte, iar sondajele arată că încrederea consumatorilor a continuat să crească. Consorţiul crede că este prea curând să spună că alegerea britanicilor din iunie de a pleca din UE nu afectează cheltuielile gospodăriilor. „Cifrele privind vânzările ar putea contribui la impresia că impactul Brexitului a fost parat, însă este prea devreme să tragi o concluzie deoarece nu am ajuns încă în cele mai învolburate ape”, a explicat Rachel Lund, analist de top la Consorţiul Retailerilor.

Compania de recrutare PageGroup a atenţionat că încrederea angajatorilor din Marea Britanie este fragilă după votul pentru Brexit, iar multinaţionalele evită să facă angajări în Marea Britanie, mai ales cele din sectorul serviciilor financiare, notează Reuters.

Profitul brut al companiei, care-şi obţine circa un sfert din venituri în Marea Britanie, a scăzut cu aproape 5% pe acea piaţă în trimestrul trei. Dacă în trimestrul în curs rezultatele nu se îmbunătăţesc, PageGroup va elimina 20-30 de locuri de muncă din Marea Britanie. Compania se concentrează mai ales pe angajări pentru poziţii permanente şi a explicat că angajatorii sunt prudenţi mai ales când fac recrutări pentru posturi cu salarii mari. PageGroup este prima companie de recrutare din Marea Britanie care oferă o imagine asupra tendinţelor de angajare de după votul pentru Brexit.

Rob Rooney, CEO al băncii americane de investiţii Morgan Stanley International, a ieşit la rampă spunând că dacă Marea Britanie pierde accesul la piaţa unică europeană după Brexit, băncile va trebui să înceapă să-şi mute în alte ţări o parte din personalul britanic. „În realitate, nu este teribil de complicat. Dacă vom rămâne în afara UE şi nu avem un angajament stabil şi pe termen lung care să ne asigure accesul la piaţa unică, atunci multe lucruri pe care astăzi le facem la Londra va trebui să le facem în interiorul UE27”, a spus Rooney la o conferinţă bancară organizată la Londra.

Multe bănci de investiţii îşi folosesc centrele din Londra pentru a-şi conduce operaţiunile din UE pe baza unui sistem de paşaport care le permite să facă afaceri în întreaga uniune în timp ce sunt reglementate doar în Marea Britanie. Brexitul poate duce la eliminarea acestui sistem de paşaport. Banca rusească VTB, deţinută de stat, a lăsat să se înţeleagă că face planuri pentru a-şi muta un centru important de investment banking afară din Londra din cauza deciziei Marii Britanii de a părăsi UE. „Am avut planuri mai mari pentru sediul din Londra, dar după Brexit le demontăm şi le reconstruim în alte părţi”, a spus pentru Financial Times vicepreşedintele VTB Herbert Moos. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO